Jaskanska voda postaje dio zagrebačkog sustava

Gotovo godinu dana od pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama, sigurno je kako će do spajanja vodouslužnih područja doći. Ustavni sud ocijenio je naime predmetni Zakon ustavnim, slijedom čega bi Jastrebarsko trebalo postati dijelom zagrebačkog Vodovoda i odvodnje

Svim raspoloživim pravnim sredstvima borili smo se da jaskanska voda ostane pod našim upravljanjem. Na žalost, Ustavni sud je odlučio kako je sporni Zakon ustavan i do spajanja će doći. Kad i pod kojim uvjetima, u ovom trenutku ne znamo, naglasio je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.
Podsjetimo kako je gradonačelnik Novosel u veljači prošle godine pokrenuo inicijativu gradonačelnika, a njih 25, svih političkih opcija, predlagali su da Ustavni sud ukine pojedine odredbe Zakona temeljem kojih su se trebala provesti spajanja uslužnih područja.
Svakako ćemo se boriti i da u novom sustavu osiguramo što bolje uvjete za građane Jastrebarskog jer oni u ovaj brak ulaze s najvećim mirazom od svih okolnih gradova, dodaje direktor Voda Jastrebarsko d.o.o., Mario Brnabić pa pojašnjava kako je Jastrebarsko među rijetkim gradovima koji su izgradili pročistač otpadnih voda. „Iskoristili smo vjerojatno posljednji trenutak da reguliramo cijenu novih usluga, pročišćavanja i odvodnje, dok o njima možemo odlučivati, a ne da to umjesto nas učine drugi“, pojasnio je Brnabić te dodao kako je uređaj koji puštamo u rad na trećem stupnju pročišćavanja, a nakon 1. travnja ukupna će potrošnja električne energije biti 8 puta veća od dosadašnje.
Iz tog razloga cijenu vode u Jastrebarskom koja će rasti za 0, 69 Eura po kubnom metru, što uključuje nove usluge pročišćavanja i odvodnje te sva davanja i PDV, treba uspoređivati s cijenom u gradovima koji također pročišćavaju vodu, a to su u okruženju Karlovac i Ogulin. Još je nepoznato kako će novi Zakon regulirati cijenu vode u novim uslužnim područjima.

P.A.