Jaskanska bukva otputovala u ratnu Ukrajinu

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel sa suradnicima s ponosom je ugostio veleposlanicu Hrvatske u ratom zahvaćenoj Ukrajini, NJ. E. Anicu Djamić koja je sa sobom ponijela i rijedak dar, jaskansku bukvu koja će biti posađena u jednom od ukrajinskih gradova

Veleposlanica je, naime, širom javnosti poznata po tome što nije htjela otići iz Kijeva kad je počela ruska invazija.

S gradonačelnikom je razgovarala o mogućnostima suradnje u nizu projekata koji se provode, poput onog s ciljem resocijalizacije ukrajinskih branitelja koju provodi Ronilački klub HRVI Nemo – Adriatic, a čiji su predstavnici predsjednik Rene Cipovec i voditeljica projekta Andreja Vedrina također nazočili posjetu i tom prilikom istaknuli kako u projektu sudjeluju i hrvatski veterani.

U svom je posjetu veleposlanica Djamić posjetila i Hrvatski šumarski institut gdje ju je dočekala zamjenica ravnateljice dr. sc. Jasnica Medak te ispričala više od jaskanskoj bukvi koja je posađena tik uz vukovarski vodotoranj, a sada će rasti i u znak podrške u ratom zahvaćenom području.

Podsjetimo, bukva, zaštitni znak Perivoja u Jastrebarskom, stradala je u velikom nevremenu 2013. godine. Uz pomoć Hrvatskog šumarskog instituta uspješno je sačuvana, a zahvaljujući kloniranju danas sadimo bukvu genetski staru 300 godina.

Sa specifičnostima jaskanskog kraja upoznala se potom posjetom vinariji obitelji Tomac, gdje se uvjerila u kvalitetu i široko prepoznatljivost jaskanskih vina, a potom uživala i u gastronomskoj ponudi te izboru vina Vinogradarske kuće Braje.

P.A.