Jaska u vrijeme Napoleonovog carstva

Društvo hrvatsko-francuskog prijateljstva “Kuraž” u suradnji s Centrom za kulturu organiziralo je drugo kulturno događanje u Jastrebarskom vezano uz “Napoleonovu bolnicu” i obilježavanje 200. godišnjice smrti Napoleona I Bonapartea.

Ovoga puta posvetili su pažnju pozitivnim promjenama u Ilirskim provincijama s osvrtom na još neke zanimljivosti Napoleonovog doba u našim krajevima kroz izlaganja suradnika i gostiju.


Naime, pozivu organizatora odazvao se Franjo Medvedovski koji je prisutne na zanimljiv način upoznao s granicama Ilirskih provincija u jaskanskoj okolici pokazavši im vrijedan novčić iz svoje kolekcije koji svjedoči o boravku Francuza u zgradi nekadašnje vojne francuske bolnice u Jastrebarskom. Francuski novčić iz druge polovice 18.st. s prikazom Luja XVI pronađen je prilikom obnove jednog stana u “Napoleonovoj bolnici”, a zahvaljujući Medvedovskom nije prepušten zaboravu već postaje ključnim svjedokom jednog povijesnog trenutka u našem gradu.

Prisutnima se pridružio i Vlado Karas otkrivši svoju strast u čitanju Memoara Napoleonovog generala Marmonta, upravitelja Ilirskih provincija. Što je sve u njima otkrio vezano za Jastrebarsko, moglo se čuti tijekom njegova kratkog izlaganja, kao i posebnu zanimljivost o postojanju kapelice u Napoleonovoj bolnici, što bi moglo pokrenuti nova istraživanja i donijeti nova saznanja.

Svoj doprinos ovom događanju na poseban način dala je i dugogodišnja jaskanska liječnica gospođa Dunja Čop, autorica vrijedne knjige o jaskanskim liječnicima. Dunja Čop pohvalila je osnivanje Društva hrvatsko-francuskog prijateljstva i inicijativu usmjerenu prema osvjetljavanju okolnosti nastanka Napoleonove bolnice u Jaski te upis Jaske na itinerer Napoleonovih destinacija. Kroz svoj kratki osvrt iznijela je pojedinosti koje je doznala tijekom pisanja svoje knjige i otkrivanja prvih zdravstveno-socijalnih osiguranja u Napoleonovo doba u Karlovcu, te nastojanje da otkrije kako i kada je bolnica u Jastrebarskom nastala.

S pozitivnim promjenama u Ilirskim provincijama koje se tiču položaja hrvatskog jezika, prisutne je svojim stručnim izlaganjem upoznala Jasenka Glavić, profesorica hrvatskog jezika. U njenom prikazu kulturnih događanja u Ilirskim provincijama doznali smo kada i gdje je izašao Kraljski Dalmatin, prvi časopis na hrvatskom jeziku, te kako je nastao prvi francusko-hrvatski rječnik.

Uz kratki osvrt Slađane Domladovac, na Napoleonovo carstvu u Europi i na hrvatskom tlu, niz zanimljivih crtica o Napoleonu, prikazala je Ingrid Matasić, jedna od osnivačica društva. Doznavši zanimljive detalje o Napoleonovom konju Marengu i jelima koje je Napoleon volio, dobili smo uvid u svakodnevni privatni i vojni život velikog Napoleona.

Jaskanski novinar, pisac i istraživač Zdenko Vuković Cena prisutne je upoznao s najnovijim saznanjima o postavljanju prvog jaskanskog gradonačelnika u vrijeme francuske uprave u našem gradu, o čemu će više pisati u svojoj najnovijoj knjizi.
-Informiranjem javnosti svima dajemo do znanja da su dobrodošli u istraživanjima kulturno-povijesnih vrijednosti Jaske i međukulturnim povezivanjima u projektu Društva hrvatsko-francuskog prijateljstva, na dobrobit razvitka našeg grada. Vjerujem da ćemo mostove francusko-hrvatskog prijateljstva graditi i dalje u međusobnom povezivanju kao i u povezivanju s ostalim gradovima i udrugama, rekla nam je Slađana Domladovac, inicijatorica osnivanja Društva hrvatsko-francuskog prijateljstva Kuraž.
I.K.