Jaska potvrdila status grada za uspješno poslovanje

Grad Jastrebarsko potvrdio je status grada s povoljnim poslovnim okruženjem obnovom Business Friendly certifikata.

Certificirani gradovi u Hrvatskoj su Bjelovar, Cres, Crikvenica, Grubišno Polje, Ivanec, Jastrebarsko, Kostrena, Labin i Pleternica, dok su ovaj status, uz Jastrebarsko, obnovili Kostrena, Crikvenica i Ivanec. U tijeku je poziv za uključivanje novih gradova.
Grad Jastrebarsko u postupku potvrde certifkata ostvario je izniman uspjeh s 95,33%
ispunjenih uvjeta, a važno je reći kako je po svim kriterijima ostvaren rezultat daleko iznad traženih 75%, u nekim područjima, poput suradnje javnog i privatnog sektora i podrške razvoju poduzetništva u maksimalnom 100% iznosu.

-Biti službeno prepoznat kao grad s pozitivnim poslovnim okruženjem velik je poticaj, ali i odgovornost. Business friendly certifikat prepoznaju domaći i inozemni investitori koji od Grada očekuju iznimnu razinu otvorenosti i fleksibilnosti. Stoga iza ovog certifikata stoji velik trud stručnih službi, ali i izvrsna suradnja s gospodarstvenicima koji zaista čine okosnicu razvoja našega grada, ističe gradonačelnik Zvonimir Novosel.
Riječ je o vrlo zahtjevnom procesu certificiranja gradova jugoistočne Europe koji u Hrvatskoj provodi Centar za ekonomski lokalni razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
Razvoj i praksa BFC SEE započela je u Srbiji, a u kreiranju projekta korištena su i iskustva iz Češke i Bugarske, dok je u Hrvatskoj do sada u procesu sudjelovalo 20-ak lokalnih samouprava. Ukupno je 63 certificiranih gradova i općina na području Jugoistočne Europe, od kojih 42 imaju trenutno važeći certifikat.
Kako bi stekle ovaj certifikat, lokalne samouprave moraju ispuniti 10 kriterija i više od 80 potkriterija certifikacije koji čine jedinstveni vodič kako bi one potencijalnim investitorima, kao i onima koji već posluju u njima omogućile sve potrebne informacije, usluge, infrastrukturu i, prije svega, potvrdu da su izabrali pravo mjesto za investiranje. Međunarodno prepoznat znak certifikacije registrirano je obilježje koje mogu koristiti gradovi i općine koje ispune najmanje 75% zacrtanih kriterija, a ono predstavlja garanciju investitorima da određena općina ili grad nudi neophodne uvjete za početak uspješnog poslovanja.

DCIM100GOPROG0054339.

Među najznačajnijim BFC SEE kriterijima vrednuju se strategija lokalnog ekonomskog razvoja, suradnja javnog i privatnog sektora, sustav usluga za dobivanje građevinske dozvole, analitička osnova za podršku lokalnoj poslovnoj zajednici i privlačenje investicija, aktivnosti za promociju ulaganja i kvalitete poslovnog okruženja, predvidivost troškova poslovanja i odgovorno upravljanje financijama, praćenje dinamike lokalnog tržišta rada i aktivan odnos prema utvrđenom stanju i potrebama te infrastruktura i pouzdanost komunalnih usluga, kao i podrška razvoju poduzetništva.
Istraživanje “tajnog kupca” pokazalo je da su uvjeti za poslovanje u općinama/gradovima certificiranim prema BFC SEE standardu 76% bolji nego u ostalim lokalnim samoupravama.
Zanimljivo je kako je 80% svih gradova iz regije (12) koje je Financial Times uvrstio na listu najboljih investicijskih destinacija u Europi (FDI Cities of the Future) certificirano kao sredina po mjeri poduzetnika. Na međunarodnom natječaju Cities and Regions of The Future 2016/2017 (Gradovi i regije budućnosti 2016./2017.), britanski Financial Times, uvrstio je Grad Jastrebarsko u top 10 mikro europskih najpoželjnijih investicijskih destinacija, a na toj se listi našao i Ivanec, također vlasnik BFC SEE certifikata.
P.A.