Jaska odnedavno ima i društvo hrvatsko-francuskog prijateljstva

Jaskansko Društvo hrvatsko-francuskog prijateljstva “Kuraž” okupilo je prijatelje, suradnike i ljubitelje francuske povijesti, jezika i kulture na prezentaciji povijesnog trenutka kada je Jaska bila dio Napoleonovog carstva i Ilirskih provincija.

U nedjelju 9. svibnja u Centru za kulturu održana je u organizaciji nedavno osnovanog Društva hrvatsko-francuskog prijateljstva “Kuraž” zanimljiva prezentacija u povodu 200. godišnjice smrti Napoleona Bonapartea, velikog francuskog vojskovođe i cara. čija je vojska u našem gradu sagradila bolnicu koju Jaskanci nazivaju “Napoleonovom bolnicom”.

Ovo predstavljanje jaskanske Napoleonove bolnice i kratki osvrt na Napoleonovo carstvo održano je u tjednu obilježavanja 200-godišnjice smrti Napoleona I. Bonapartea kao poziv na daljnje razmatranje i istraživanje povijesno kulturnih poveznica Hrvatske i Francuske.
-Dugo mi je bila želja da se Napoleonovoj bolnici, povijesno-kulturnoj zgradi u Jaski koja je danas spomenik kulture dade prilika predstavljanja u Europskom kontekstu, te da je se uvrsti na Europski itinerer Napoleonovih putova, rekla nam je profesorica Slađana Domladovac, koja je još prošle godine pokrenula u suradnji s Centrom za kulturu zanimljiv i poučan projekt “Tour de France” čiji su polaznici danas članovi društva hrvatsko-francuskog prijateljstva “Kuraž”.

Nakon prezentacije u Centru za kulturu na kojoj je prisutne pozdravio i zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar, koji je prisutne upoznao s dosadašnjim ulaganjem Grada kako bi se Napoleonova bolnica sačuvala od propadanja. Ideja je da se u skoroj budućnosti u okviru prostora Napoleonove bolnice otvori mali povijesni muzej s eksponatima iz doba Napoleona Bonapartea. Potom su sudionici ovog događanja obišli Napoleonovu bolnicu, najstariju stambenu građevinu u našem gradu, da bi potom nastavili druženje na pikniku u zelenom prostoru dvorišta Centra za kulturu uz jagode i pjenušac našeg poznatog vinara Tomca.
-Nastavljamo dalje, samo hrabro i kuražno, onako kako to i jest u našem narodu, onim kuražom običnog čovjeka i žena koje spominje i naš pučki pisac Janko Matko u svojim romanima, rekla nam je za kraj autorica ovog projekta Slađana Domladovac, koja već najavljuje nova događanja vezana uz projekt Napoleonovih poveznica s gradom Jaskom, a posebice s Napoleonovom bolnicom.
I.K.