Jaska je moj grad

Od ove školske godine Glazbena škola Jastrebarsko ima novu ravnateljicu, Ivu Barač, profesoricu violine impresivne biografije, koja se sjajno snašla u novoj ulozi i već na samom početku svog mandata ima velike planove za budućnost jaskanske glazbene škole.

Iva Barač od samog je osnivanja profesorica u Glazbenoj školi Jastrebarsko, a iduće godine bit će to punih 20 godina. Jaska je prihvatila nju, a ona je prihvatila Jasku kao svoj grad. Nije samo aktivna u školi, izvrsno surađuje s jaskanskim udrugama, aktivna je članica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom. Jedna je od idejnih začetnika poetsko-glazbenog programa “Svetom Duhu na čast”, koji se održava od 2011. godine. Dirigentica je i umjetnička voditeljica Gradskog pjevačkog društva “Javor” od rujna 2017. godine. Sudjeluje u osmišljavanju i pripremi velikog broja programa u organizaciji jaskanske Matice i u njih nastoji što više uključiti i učenike Glazbene škole Jastrebarsko jer su takvi nastupi učenicima dragocjeno osobno i obrazovno iskustvo. Jednostavna je i pristupačna pa nije čudno što je vole njezini učenici i svi oni s kojima surađuje. Tu ljudsku kvalitetu vuče iz roditeljskog doma, oca zeničkog liječnika i majke klasičnog filologa.
Violinu je počela svirati u klasi nastavnice Stojne Mladenove. Nakon školovanja u Zenici, ratne 1991. seli baki u Zagreb, gdje upisuje Klasičnu gimnaziju i 2. razred Srednje glazbene škole “Pavao Markovac“ u klasi prof. Nenada Merlea. Završetkom trećeg razreda Klasične gimnazije 1995. maturira violinu i upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi profesora Gorana Končara. Potom dobiva stipendiju za engleski jezik i odlazi na godinu dana u Sjedinjene Američke Države, gdje 1996. maturira s pohvalama na “Northwestern Regional High School” u Winstedu, Connecticut. Kao odličan student bila je stipendistica Grada Zagreba. Nakon završene Akademije, uz stipendiju Ministarstva znanosti i obrazovanja, nastavlja se usavršavati u Moskvi na Konzervatoriju „P.I.Čajkovski“, a 2003. završava i poslijediplomski studij “Glazbena umjetnost (violina)” na moskovskoj Državnoj klasičnoj akademiji “Majmonida”, i to sve s odličnim uspjehom.
Svoj profesorski rad započinje 2003. kao profesorica violine u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu i potom dolazi u Jastrebarsko gdje ostaje sve do današnjih dana. Uz pedagoški rad, nastupa kao komorni i orkestralni umjetnik u zemlji i inozemstvu.
Mi Vas nekako već smatramo Jaskankom. Koliko godina već živite u našem gradu?
-U Jaski radim 19 godina, živim 13, a sad je oko 5 godina kako sam shvatila da je Jaska uistinu moj grad, prekrasno mjesto za odrastanje mojih sina i kćerke, i da tu ostajem.
Vaša odluka da se kandidirate za ravnateljicu Glazbene škole Jastrebarsko nama je nekako znak da ste odlučili ostati živjeti u našem gradu. Jesmo li u pravu?
-Moja odluka da se kandidiram za ravnateljicu Glazbene škole samo je još jedna potvrda mog prepoznavanja Jaske kao svog grada.
Već na samom početku Vašeg mandata pokazali ste veliki entuzijazam i agilnost. Čini nam se da niste samo odlična profesorica violine već i dobar izbor za ravnateljicu škole?
-Hvala Vam na takvom mišljenju! Trudim se opravdati povjerenje koje mi je dano. Od profesora Dragutina Fabijanića “naslijedila” sam krasan kolektiv, izgrađen, stručan, bogat individualcima koji rado surađuju jedni s drugima i nadopunjuju se. Zajednički ciljevi i agilnost cijelog kolektiva hrane moj entuzijazam i rađaju nove ideje. A rad s djecom i za djecu je sam po sebi inspirativan i obvezujući.
Iako nema dugu tradiciju, jaskanska glazbena škola već se profilirala kao jedna od uspješnih u Hrvatskoj o čemu govore brojne nagrade vaših učenika. Što je tu presudno, dobra organizacija, profesori ili učenici, ili pak sve zajedno?
-Naravno, sve zajedno! U ishodištu svega je ljubav, prema djeci i prema glazbi. Nakon toga pomno osmišljen, stručno isplaniran rad. Jer, učenje je proces, a pogotovo priprema za natjecanje. Ona iziskuje dodatan trud i napor i učitelja i učenika.

Koliko vas je omela ova pandemija koronavirusa u radu škole?
Omela nas je, kao i sve ostale škole. Nastava instrumenta i solfeggia online je znatno niže kvalitete od uobičajene, premalo je nastupa, natjecanja su bez publike… Mi smo ljudi pozornice i javnih nastupa, a najveća nagrada učenicima za dobar rad je nastup na koncertu, pred publikom. Kada to izostaje, teško je držati motivaciju za vježbanje. Ali borimo se, trudimo. Učitelji, učenici i njihovi roditelji zajedno. Srećom, naša nastava je većinom individualna, a prostor škole izvanredan, svaki profesor ima svoju učionicu što nam je omogućilo rad s učenicima uživo većinu ovog teškog perioda ograničenja i zatvaranja. I nadam se, vjerujem da dalje može biti samo bolje!
Imali ste sjajan božićni koncert. Pripremate li i ove godine karnevalski koncert?
-U pripremi i izvedbi božićnog koncerta uistinu smo uživali svi mi profesori i učenici, zajedno s gostima koji su nam došli iz zagrebačkih škola “Pavao Markovac”, “Elly Bašić” i “Iva Kuprešak”. To je osjetila i uzvratila i publika. Koncert je bio iznimne kvalitete, a ljepoti i dubini doživljaja je doprinio i dugi post od koncerata, kulture i druženja uopće.
U srijedu, 16. veljače imali smo i dva koncerta naših učenika za djecu vrtića “Radost”. Osmislila ih je i vodila naša profesorica violine, ujedno i autorica slikovnica, kazalištarka, voditeljica glazbenih radionica i još puno toga drugoga, Lucija Stanojević. Djeca, odgojiteljice, naši učenici, svi mi bili smo oduševljeni ovim interaktivnim glazbenim predstavama.
A sad se veselimo Karnevalskom koncertu, koji planiramo održati 1. ožujka. Posebno nas veseli dogovoreno gostovanje udaraljkaša, nagrađenih učenika prof. Josipa Konfica iz Glazbene škole Pavla Markovca. Oni su me oduševili na Državnom natjecanju komorne glazbe, kojem smo bili domaćini u prosincu prošle godine. Trebali su doći na Božićni koncert ali se jedna učenica razboljela na sam dan koncerta, pa nam je drago što sada konačno dolaze.
I za kraj malo o planovima, iako je u ovakvoj situaciji teško bilo što planirati?
-Teško je planirati u situaciji u kojoj se nalazimo, a i inače čovjek uvijek mora imati plan b, plan c. Najbliže nama, već od 5. ožujka, ponovno smo domaćini Županijskog natjecanja, ovog puta duhača, gdje će nastupiti i naši učenici na saksofonu, flauti i trubi. Veselimo se što će Ena, Karla, Veronika, Marko, Marija, Nika i Šimun, pod mentorstvom profesorice Zbožinek Janušić, profesora Jurkovića i Poljančića te uz glasovirsku pratnju profesorice Skobe Barbir, predstavljat našu školu na ovom natjecanju i sigurni smo u njihove izvrsne izvedbe. U travnju nas čekaju domaćinstva Držanih natjecanja duhača i prvi put u Jastrebarskom, zborova. Velika je to čast za našu školu, ali i velik angažman.
Važno je napomenuti da je to prilika našim učenicima da čuju izvrsne vršnjake i njihovu glazbu, ako nam to naravno epidemiološke mjere dopuste.
Što se glazbe i učenja tiče, želimo u redovitu praksu uvesti gostovanja učenika s viših razina glazbenog školovanja. Našim učenicima, a i njihovim roditeljima, jako je važno čuti kako instrument i glazba zvuče nakon 5, 10, 15 godina svakodnevnog višesatnog vježbanja. Slušajući, gledajući, djeca upijaju zvuk, frazu, pokret i stvara se jasnija slika čemu trebaju težiti. Tada je lakše “izvlačiti” ton iz vlastitog instrumenta. Jasniji je cilj i malo je lakše vježbati, jer nijedan rad nije lak. Pogotovo ne svakodnevan, koji tek nakon više godina strpljivog vježbanja pokazuje rezultate, ali nas tim više izgrađuje kao kvalitetne i zadovoljne osobe.
Koncerte za vrtićku djecu i učenike osnovne škole želimo staviti u redovit raspored svojih događanja. Na taj način kroz zabavnu interaktivnu “glazbenu igru” odgajamo glazbene i estetske kriterije djece od najranijih godina. A vjerujem i želju ponekog od njih da dođe u glazbenu školu i ozbiljno se primi učenja sviranja na nekom od instrumenata jednog dana. U definiranju smo mogućnosti otvaranja područnih škola u Krašiću i Pisarovini. Interes i potreba postoje već više godina, želimo krenuti s konkretnim dogovorima. Puno je institucija koje se moraju u to uključiti, ali jedna po jedna radnja i doći ćemo do rezultata.
Silno nas veseli uređenje dvorišta s bočne strane Glazbene škole u “Ljetnu pozornicu”. To je prekrasan prostor, koncerti i predstave koji su održani u njemu i u ovako ruševnom stanju su bili posebni. Ja sam uvjerena, kada se uredi, da će postati omiljena jaskanska pozornica! Naravno, Grad je taj koji nas podržava u ovome, kao i u svemu ostalom. Obavljeno je geodetsko snimanje prostora, u izradi je arhitektonski 3D idejni plan i nadamo se da će radovi krenuti što prije! Svakako želimo upriličiti svečanost proslave 20 godina postojanja naše škole, koja će biti u proljeće sljedeće godine, na novouređenoj “Ljetnoj pozornici Glazbene škole Jastrebarsko”!
Ivica Krčelić