Jaska ima talentirane mlade ljude u svim područjima

U Poreču je početkom ožujka održan novinarski kamp u sklopu projekta “Igram, pišem, lajkam” koji provodi Hrvatski školski sportski savez, a kao koordinatorica na projektu radi Jaskanka Marija Bobinski, s kojom smo nakon održanog kampa porazgovarali

Marija Bobinski 24-godišnja je Jaskanka, studentica diplomskog studija komunikologije (odnosa s javnošću) na Fakultetu hrvatskih studija i nova koordinatorica projekta “Igram, pišem, lajkam”. Volonterka je i koordinatorica online tima u Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu koja se bavi promicanjem medijske pismenosti.

Svoja prva novinarska iskustva stekla je u školskim novinama Ambidekster, sudjelujući u IPL projektu preko Srednje škole Jastrebarsko, a kasnije volontirajući za razne studentske portale i udruge. Uz Jasku ju vežu i druga prva iskustva, ona organizacijska i koordinacijska razvija još u srednjoškolskom projektu GESTA, a iz njih se danas nada stvoriti i karijeru u odnosima s javnošću i koordinaciji projekata.
Početkom ožujka boravila si u Poreču kao koordinatorica projekta “Igram, pišem, lajkam”. O kakvom se projektu radi i kako si postala koordinatorice projekta?
-“Igram, pišem, lajkam” projekt je sportskog novinarstva u školskom sportu u kojem sam sudjelovala kao učenica Srednje škole Jastrebarsko još 2014. Tu sam upoznala svijet novinarstva, probudila želju za karijerom u komunikacijama i otkrila ljepote i posebnosti školskog sporta – otkad sam pobijedila u projektu, bila sam mentorica drugim učenicima novinarima, volonterka u Hrvatskom školskom sportskom savezu i članica medijskih timova za državna i svjetska natjecanja. Moju želju za razvojem dobrih projekata i ljubav prema školskom sportu prepoznao je, sada moj novi šef na studentskom poslu, glavni tajnik Saveza dr. sc. Ivan Dujić koji je u 2022. godini htio obnoviti i proširiti projekt. Nazvao me i rekao; razmisli, piši, javi što bi napravila drugačije. Otvorene ruke u stvaranju i organizaciji, a i njegova podrška i stalni poticaj pomogli su u stvaranju ove nedavno održane edukacije i pronalaska nove generacije učenika novinara. Edukacija tj. novinarski kamp održan je u Poreču početkom ožujka, gdje su s mladim srednjoškolcima predavanja i radionice održavali sportski novinari, kolumnisti, fotografi, radijski novinari, pa čak i poznati hrvatski TikToker. O snimanju i provođenju intervjua učio ih je Marin Pavelić, jaskanski ICT novinar, snimatelj i YouTuber. Cilj projekta je zapravo učenike novinare dovesti u svijet školskog sporta; uz pomoć komunikacijskih stručnjaka ih naučiti osnovama novinarstva, fotografiranja i snimanja i stvaranja medijskih sadržaja, i nakon toga ih pustiti u dvorane naših državnih natjecanja s kojih izvještavaju i objavljuju. Dakle, sportaši igraju, novinari pišu, a vi svi (nadamo se) lajkate!

Srednja škola Jastrebarsko imala je ove godine učesnicu projekta “Igram, pišem, lajkam”, Jaskanku Taru Terihaj. Kako se ona snašla u Poreču i kada ćemo znati ovogodišnju pobjednicu ili pobjednika projekta?
-Čim smo sve stavili na papir i vidjeli mogućnosti projekta, nazvala sam našu mentoricu Ines Grubić iz SŠ Jastrebarsko i rekla joj da još talentiranih jaskanaca mora doživjeti ovo iskustvo. Pronašla je Taru koja je zaslužila prolazak u top 21 novih učenika novinara, sudjelovala u edukaciji u Poreču i koju sada iščekuju dva državna natjecanja na kojima će raditi s nama.
Tara je o projektu je rekla: “Jako sam zahvalna što sam dobila priliku sudjelovati u takvom projektu. Nova poznanstva, saznanja i iskustva stečena u Poreču zauvijek ću pamtiti. Sigurna sam da će izvještavanje s narednih natjecanja biti još bolje!”
Tara je u prijavi pisala o Plesnom studiju Instinct, u kojem zajedno plešemo, pa nam je ovo druženje bilo još draže.
Znamo da je ples tvoja velika strast a ove godine po prvi puta u Poreču je održano i Državno prvenstvo u sportskom plesu gdje su se mlade jaskanske plesačice pokazale kao jedne od najboljih u državi. Kakva je bila konkurencija i jesi li bila ponosna na naše plesačice?
-Bila je tako velika čast ovu novu verziju projekta razvijati u isto vrijeme kada je ples napokon priznat kao školski sport. Gledala sam svoje prijateljice (i svoju sestru) iz PS Instinct kako nastupaju na prvom plesnom državnom i osvajaju medalje! Konkurencija je bila zaista jaka i cure su mi rekle da su presretne što imaju priliku plesati s ljudima iz cijele Hrvatske, ali i da nemaju velikih očekivanja. Srednjoškolke su ipak osvojile brončanu medalju, a plesačice Osnovne škole Ljubo Babić, od kojih sam nekima jednom bila i plesna trenerica, gledala na postolju sa zlatnim medaljama oko vrata! Bilo je baš divno vidjeti kako predstavljaju Jasku na državnoj razini i svima potvrđuju da imamo talentirane mlade ljude u svim područjima.
Na kraju si studija komunikologije. Talent za pisanje očito si naslijedila od mame. I dok ona piše pjesme, priče i romane, čini se da tebe više zanima novinarstvo. Je li ti novinarstvo samo hobi ili je to ono što želiš raditi u životu?
-Mama, a odnedavno i sestra, imaju dar za kreativno pisanje i ništa mi ne nadmašuje njihove ideje, priče, likove koje stvaraju i emocije koje izazivaju. Ja te emocije i priče pronalazim u pravim ljudima i iskustvima o kojima mi govore – istraživačko pisanje i izvještavanje više je moj stil, a sport, mediji i ples velike ljubavi, pa mi je cijeli ovaj dio života jedna velika komplicirana (ali za mene idealna) kombinacija svega u čemu se želim razvijati. Osim tog talenta za pisanje o kojem pitate, mislim da sam naslijedila i želju za učenjem, trudom i radom, puno hrabrosti, malo ambicije, a kroz godine dobila i puno podrške i stalni vjetar u leđa – na čemu sam zahvalna cijeloj svojoj divnoj obitelji. Neću reći da sa sigurnošću znam što želim raditi u životu, ali zaista uživati u svom poslu s 24 godine smatram baš velikim osobnim uspjehom. Vidjet ćemo nakon diplome – novinarstvo kao karijera ipak ne, ali medijska pismenost, sportsko novinarstvo i edukacija novih generacija – svakako!
Dakle, medijska pismenost ispred novinarstva?
-Studij komunikologije pokazao mi je važnost medijskog opismenjavanja, ali i slabu razinu medijske pismenosti u Hrvatskoj. Edukacija u tom području zaista mi je nedostajala tijekom mog obrazovanja, pa mi je novi cilj to znanje pružiti novim generacijama. Zato sam predavačica i koordinatorica društvenih mreža u Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu, koji su i partneri na ovom projektu, gdje imam priliku odlaziti u osnovne i srednje škole i razgovarati s mladima o sigurnosti na internetu, prevenciji ovisnosti o medijima i medijskoj kulturi.

Zaista raznovrstan projekt. Kakve te obaveze očekuju još ove godine u projektu “Igram, pišem, lajkamI i hoćeš li nastaviti suradnju s HŠSS-om i ubuduće?
Slijedi najzabavniji dio – državna sportska natjecanja! Jako se veselim radu s izvrsnim timom u Hrvatskom školskom sportskom savezu, a i s novom generacijom IPL učenika novinara koji već sami sebe prozvali malom IPL obitelji. Tara i ja putujemo u Poreč, a potom i u Vinkovce, gdje ćemo izvještavati s državnih natjecanja, pisati o pobjednicima, fair play trenutcima i kamerom hvatati sve posebne sportske trenutke. Nakon toga slijedi novi izazov – kako projekt proširiti, razviti i privući još mladih novinarskih talenata iz cijele Hrvatske (ali i Jaske)!
Ivica Krčelić