Jaska i dalje u vrhu najpametnijih srednjih gradova

Grad Jastrebarsko u finalu je izbora za najpametniji srednji grad koji provode Jutarnji list i portal Gradonačelnik.hr u suradnji s agencijom Apsolon.

Pobjednici se biraju temeljem posebne Apsolonove metodologije analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova.
Jedan od jakih aduta zahvaljujući kojima je u finale ušao Grad Jastrebarsko svakako je – kvaliteta zraka. Jaska je, naime, među tri grada s najboljom prosječnom godišnjom kvalitetom zraka u zemlji (Prosječni udio najbolje I. kategorije zraka po vrstama zagađivača – podatak po aglomeracijama) u kategoriji srednjih gradova.
U gradu su sva svoja parkirna mjesta obuhvatili mobilnom naplatom, a u top tri su i prema udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta u kategoriji srednjih gradova (46 %).
Jastrebarsko je među tri grada s najvećim udjelom zaposlenih u IKT-u, kreativnim industrijama, istraživanju i razvoju, kao i po proračunskom izdvajanju za obrazovanje odraslih i cjeloživotno obrazovanje u kategoriji srednjih gradova (0,63 %).
Proglašenjem gradova dobitnika nagrada Smart i Eco City u zagrebačkom hotelu Westin 14.prosinca ove godine biti će zaključen ovogodišnji, četvrti po redu izbor najboljih hrvatskih gradova u pametnim i ‘zelenim’ rješenjima.
Gradonačelnik hr