Jaska dio Luke Mozaika

U Veloj Luci, prijateljskoj općini Jastrebarskog, izrađuje se najduži svjetski mozaik, dug više od 400 metara, a dio njega od sad će biti i motiv našega grada

Postavljen je, naime, mozaik na kojem je replika murala skokni do Jaske, a gradski vijećnik Milan Frkonja darovao je umjetnicima lomilicu za kamen kojim pripremaju materijal za mozaike.

Projekt vodi akademski kipar Ante Marinović, a njegova je ideja započela još prije 50-ak godina na prvom međunarodnom susretu likovnih umjetnika i intelektualaca koji je okupio najpriznatija imena svjetske likovne scene.

Naime, Udruga Likovno stvaralaštvo Vele Luke u napuštenoj je tvornici Ambalaža pokrenula radionicu izrade mozaika. Uz Velolučane u stvaranju mozaika tako sudjeluju i posjetitelji, a upravo u toj činjenici Luka Mozaika, osim umjetničkog, dobiva i turistički predznak.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel sa suradnicima sudjelovao je i na svečanoj sjednici općinskog vijeća povodom Dana općine te pozdravio prisutne kao izaslanik Predsjednika Zorana Milanovića.
Istaknuo je kako je ponosan što je Jaska postala dijelom priče o najdužem svjetskom mozaiku, a time su trajno povezana mjesta, ali i ljudi. Naglasio je pritom i kako je Vela Luka dobar primjer općine koja kvalitetno povlači europska sredstva te poželio načelnici puno uspjeha i u budućem radu.

P.A.