Jane, dobro došao u Jasku!

Jan Beška, rođen 9. listopada ove godine, stota je beba čiji su roditelji Danijel i Nela podnijeli zahtjev za pomoć pri nabavi opreme

Malenog Jana posjetili su gradonačelnik Zvonimir Novosel i njegova zamjenica Nikolina Ribarić, a tradicija posjeta prvoj i stotoj bebi simboličan je znak važnosti ulaganja u obitelji i djecu u Jastrebarskom.

Do početka studenog zaprimljeno je 106 zahtjeva, a Grad Jastrebarsko uvećao je i naknade pa one sad iznose 400 eura za svako prvo i drugo te 930 eura za treće i svako sljedeće novorođeno dijete u obitelji. Osim toga, u Jastrebarskom se izlazi u susret mladim obiteljima pa je uvjet za ostvarivanje prava na naknadu da je barem jedan od roditelja u Jaski prijavljen tek 6 mjeseci, dok je u drugim sredinama slučaj i po nekoliko godina.

Raduje nas svako dijete u našem gradu, a posjet prvoj i stotoj bebi dugogodišnja je tradicija na koju smo ponosni. Svjesni smo i potrebe izgradnje novog dječjeg vrtića koju je Grad prijavio na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja te se nadamo podršci za taj projekt“, istaknuo je gradonačelnik, dodavši kako je Grad uvećao i iznos kojim sufinancira djelatnost obrta „dadilja“ kako bi se olakšalo roditeljima, a uz sva uvećanja koja na nju utječu, cijena dječjeg vrtića nije rasla.

Jan je dobio i autosjedalicu koju su osigurali Grad i Društvo naša djeca Jastrebarsko. Ministarstvo znanosti i obrazovanja verificiralo je, naime, prošle godine preventivni program „Sa mnom si siguran“ koji Grad provodi u suradnji s policijom, odgojno – obrazovnim ustanovama i Autoklubom Jastrebarsko, s ciljem edukacije djece i roditelja o sigurnom ponašanju u prometu i važnosti prevencije.

Preventivnim mjerama trudimo se dati svoj doprinos u očuvanju sigurnosti, ali i mentalnog zdravlja naših sugrađana, pa tako i najmlađih. Uskoro započinje i provedba projekta „Roditelji na zadatku“ kojim će se nizom aktivnosti ojačati spremnost roditelja djece predškolske i osnovnoškolske dobi na sve izazove s kojima se susreću“, dodala je Nikolina Ribarić.

Spomenimo i kako je nedavno otvoren produženi boravak u područnoj školi OŠ „Ljubo Babić“ u Petrovini, nakon Cvetkovića i Desinca, što je prepoznato kao velika potreba djece i njihovih roditelja.

 P.A.