Izložba slika “Nikola Novosel : In Memoriam”


Izložbom slika koja će biti otvorenau srijedu, 13.travnja u 19:00 sati u Gradskom muzeju Jastrebarsko, prisjećamo se našeg slikara, sugrađanina i neprežaljenog prijatelja Nikole Novosela, koji nas je prerano napustio prije godinu dana, 13.travnja 2021. godine.

Jednim djelom i prodajna izložba prikazat će sve teme kojih se Novosel u svome umjetničkom radu dotakao
Nikola Novosel je s lakoćom i zanosom slikao i crtao od djetinjstva, a njegova prva samostalna izložba održana je u Zagrebu 1984. godine od kada se i aktivno bavio slikarstvom. Priredio je preko 50 samostalnih izložbi diljem Hrvatske i sudjelovao na više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Organizirao je i sudjelovao u likovnim kolonijama diljem Hrvatske, koje su većinom bile humanitarnog karaktera.
Jedan je od osnivača likovnog društva “Ljubo Babić” u Jastrebarskom, gdje je obnašao i dužnost zamjenika i predsjednika. Nekoliko godina je bio vlasnik likovne radionice i obrta u našem gradu. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja, prilikom posljednje izložbe u Gradskom muzeju Jastrebarsko primio je Zahvalnicu Grada Jastrebarskog, za izuzetan doprinos u kulturi i umjetnosti.
Krajolici i cvijeće dominirali su slikarskim opusom Nikole Novosela koji je bio fasciniran ljepotom svog zavičaja i njegovim krajolikom. Jaskanski kraj za njega je bio vječita inspiracija. Tako će i ova memorijalna izložba prikazati radove u vlasništvu obitelji Nikole Novosela (kćer Dubravka ima važnu ulogu u realizaciji ove izložbe). Djela su to koja čine dio ostavštine ovog velikog jaskanskog umjetnika, čija se odsutnost ne prestaje osjećati.
Izložba će biti otvorena do 26.travnja, a pokrovitelj izložbe je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.
GMJ