IZLOŽBA JASKANSKIH STUDENATA AKADEMIJE LIKOVNIH UMJETNOSTI


Protekli petak, 15. listopada u galeriji gradskog muzeja u Jastrebarskom otvorena je izložba mladih jaskanskih umjetnika, studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Teško da biste našli neki grad u Hrvatskoj, pa i puno veći od Jaske, koji trenutno ima petero studenata na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radi se o mladim umjetnicima koje su Jaskanci prvi puta upoznali proljetos za vrijeme uskrsnih blagdana kada su u suradnji s Turističkom zajednicom ukrasili naš grad velikim pisanicama.
Tada je i pala ideja da se predstave svojim sugrađanima jednom zajedničkom izložbom u Gradskom muzeju. Mladi umjetnici, Karla Ban, Luka Domladovac, Dorian Horvatić, Lea Ješovnik i Adela Mesić doista su najugodnije iznenadili sve posjetitelje na otvorenju izložbe proteklog petka nadasve zanimljivim i osebujnim radovima koje se ne bi postidjeli ni mnogo renomiraniji umjetnici. Karla Ban i Dorian Horvatić, mladi i rekli bismo pomalo otkačeni grafičari, studenti Grafičkog odjela na zagrebačkoj Akademiji, pokazali su da veoma dobro razumiju i kritički promatraju sadašnju društvenu, ali i političku sliku u kojoj živimo. Luka Domladovac, kojem najviše leži tehnika modeliranja glinom te crtanje olovkom i ugljenom predstavio se s nekoliko skulptura i portreta, a na Akademiji je odabrao restauratorski smjer. Najmlađa među njima je Lea Ješovnik, studentica druge godine likovne akademije koja je već dobila i Rektorovu nagradu za umjetnički projekt “Plastična morska kornjača”, te najstarija Adela Mesić, koja je ove godine i diplomirala, a na izložbi se predstavila svojim omiljenim motivima ruku i lica te pokazala koliko je vješta u radu sa žicom, glinom, gipsom i poliesterom. Svi su oni već i ranije izlagali, ali ovom im je prva, a nadamo se ne i posljednja zajednička izložba.
Veoma ponosna na njihov talent i sve ono što su dosad napravili je Ivana Strmečki Vučina, njihova prva učiteljica slikanja u jaskanskoj osnovnoj školi koja je na otvorenju izložbe izrazila veliko zadovoljstvo što likovna scena Jastrebarskog ima budućnost u ovim mladim umjetnicima.
Otvarajući izložbu mlade umjetnike pohvalila je i zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić, koja je pozvala svoje sugrađane da svakako posjete Gradski muzej i razgledaju izložbu koja će biti otvorena sve do 9. studenoga.
Za kraj treba reći da je izložba organizirana pod pokroviteljstvom i uz pomoć Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog.
I.K.