Iz Karlovačke županije krenula jaskansko – nacionalna STEM priča


Kao što je već najavljeno, uspješan jaskanski EU projekt Sa STEM – om raSTEMo započeo je svoju nacionalnu priču, a prva radionica održana je 18. veljače u OŠ Barilović u Karlovačkoj županiji.

Značajka ovog projekta je individualni pristup polaznicima radionica i poticanje samostalnosti u provođenju aktivnosti.
Učenici su pokazali oduševljenje sadržajem koji im na njima razumljiv i zanimljiv način približava znanost i uvodi novi pristup u učionice.
Samostalno su mikroskopirali na modernim LCD svjetlosnim mikroskopima, koristili obrazovnu MozaBook platformu i proučavali nastanak svemira te život dupina. Nadalje, programirali su svoje ime i emotikone pomoću micro:bit-a i naučili 4 programirana načina rada robota. Izradili su ventilator koji se pali na tipku i led traku koja se pali pomoću potenciometra, obojili plamen u zeleno i bijelo te dokazivali kisik nakon što su ga priredili u laboratorijskim uvjetima.

Kroz radionice je u inicijalnoj fazi prošlo više od 100 polaznika s područja Jastrebarskog, dok je u program razvijanja novih inovativnih modela podučavanja u planu uključiti oko tisuću sudionika s područja cijele Hrvatske.
Jaskanska STEM ekipa posjetit će i Dubrovnik, Kutinu, Sisak, Duga Resu, Zabok, Ivanec, Čakovec, Mali Lošinj, Pag, Potpićan, Pirovac, Brač, Gospić, Požegu, Slavonski Brod, Koprivnicu, Novu Raču, Pitomaču, Đakovo, Vinkovce…
Već nakon prve održane radionice, sudeći po reakcijama učitelja i učenika, projekt se pokazao iznimno vrijednim, za učenike zabavnim, ali i poučnim. Učitelji koji su sudjelovali na radionicama iskazali su također interes za uključivanjem i u druge aktivnosti te u ostale projekte koje provodi Društvo naša djeca Jastrebarsko.
-Javljaju nam se škole koje bi voljele da i njihovi učenici prođu edukaciju. Potrudit ćemo se uključiti još veći broj djece od predviđenog, a svi materijali dostupni su na našoj Internet stranici: https://sastemomrastemo.eu/ pa se nastavnici i roditelji i na ovaj način mogu s njima upoznati, pojašnjava autorica projekta Nikolina Ribarić.
Kroz ovaj projekt u Jaski je već opremljena multifunkcionalna učionica i Znanstveni park, a mališani će uskoro dobiti i STEM kutić, što je dio projekta „STEM – budućnost za 5“ čiji je nositelj Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, a osim u Jastrebarskom, provodit će se u Donjem Miholjcu, Kutini, Ogulinu i Opatiji.
P.A.