Ivica Jergović nositelj najvećeg lovačkog odlikovanja

Dobiti najviše lovačko priznanje “Zlatno odlikovanje s likom svetog Hubetrta” najveća je želja svakog lovca, a tu čast jedini iz našega grada imao je dugogodišnji jaskanski lovac Ivica Jergović

Lovački savez Hrvatske na prijedlog županijskih Lovačkih saveza godišnje dodjeljuje samo 25 najviših lovačkih odlikovanja koje nosi naziv po nebeskom zaštitniku lovaca i lovstva – svetom Hubertu. Jedan od dobitnika ovog najvišeg priznanja je i naš Jaskanac, 89 godišnji Ivica Jergović, veliki ljubitelj lovstva, prirode i životinja koji usprkos svojim poznim godinama još uvijek je vitalan i dobrog zdravlja. Možete ga još uvijek vidjeti kako vozi bicikl jaskanskim ulicama. Zadivljujuće kako je u svojim godinama izvrsno pamti događaje od prije 60 i više godinama o kojima nam je detaljno pričao.

Njegov veliki prijatelj, također lovac i lovočuvar jaskanskog lovačkog društva, Josip Lacković, poznati jaskanski poduzetnik upriličio nam je susret s gospodinom Jergovićem s kojim smo dugo pričali o njegovom životu i velikoj strasti prema lovu i odgovornom ponašanju prema prirodi i životinjama. Lovac je postao sasvim slučajno kada je prije više od šezdeset godina boravio kao djelatnik zagrebačkog Končara u Makedoniji, a lovački ispit položio je davne 1958. godine. Preko 30 godina bio je lovnik i lovočuvar, cijenjen i poštivan od lovaca jer je bio vrijedan, pravedan, točan i discipliniran lovac koji nije odobravao privilegije prema nikome. Bio je jedan od osnivača i tajnik kinološkog društva u Jastrebarskom, voditelj natjecanja u gađanju glinenih golubova i jedan od najboljih strijelaca. Svoje veliko znanje i lovačko iskustvo prenio je na svoga nasljednika u lovočuvarskoj službi, Josipa Lackovića, kojeg je naučio puno toga o lovu i čuvanju divljači, ali i same prirode.

Prije sedam godina bio je izuzetno sretan i ponosan kada su ga njegove kolege iz Lovačkog saveza Zagrebačke županije predložili za najviše priznanje Lovačkog saveza Hrvatske. To priznanje dobivaju samo rijetki pojedinci u znak zahvale za izuzetne zasluge i doprinos razvoju i unapređenju lovstva, uzgoja i zaštite divljači, zaštite prirode i čovjekovog okoliša, razvoju i implementaciji lovne kulture, edukacije i etike. Zlatno odlikovanje s likom svetog Huberta, Ivica Jergović, primio je 2014. godine iz ruku predsjednika Lovačkog saveza Hrvatske generala Đure Dečaka.
Za kraj treba reći da je Ivica potomak ugledne stare jaskanske obitelji Jergović. Svojim radom ostavio je veliki pečat u jaskanskom lovstvu i služi kao primjer mlađim kolegama koji o njemu govore s velikim poštovanjem. Veliku podršku ima i u svojoj supruzi Branki koja također potječe iz stare jaskanske obitelji Medur. Danas uživaju prisjećajući se lijepih dana iz mladosti i njihove tadašnje Jaske u kojoj su se svi poznavali, družili se i uživali u životu. Najbolje o tome svjedoči Ivičina lovačka soba u kojoj provodi puno vremena gledajući svoje trofeje prisjećajući se dogodovština iz lova.
Ivica Krčelić