Istraživanja pokazala kako su posjetitelji zadovoljni ponudom u Jastrebarskom

Rezultati prvog istraživanja i mjerenja kvalitete pokazali su visoku razinu zadovoljstva posjetitelja uslugom lokalnih proizvođača, privatnih iznajmljivača i ugostitelja, kao i sportskim i kulturnim sadržajima

Prikazani su na prezentaciji održanoj 20. travnja na kojoj se okupio niz dionika važnih za turističku ponudu grada, od vinara i privatnih iznajmljivača, do djelatnika u sportu i kulturi.
Iako je cijela destinacija ostvarila vrlo dobar rezultat od 95,15 od mogućih 100 bodova, ovo je tek pokazatelj koliko je još potrebno ulagati, na što se trebamo koncentrirati i kako povezati sve ono što destinacija može ponuditi, istaknula je direktorica Turističke zajednice Petra Masnec.
Jastrebarsko je, naime, prvi grad u Zagrebačkoj županiji koji se odlučio na sveobuhvatan projekt mjerenja kvalitete turističke ponude kako bi se, sukladno rezultatima, ciljano ulagalo u daljnji razvoj turizma. Riječ je o jedinstvenom programu Integralnog upravljanja kvalitetom, (IQM Destination Jastrebarsko) koji provodi tvrtka Feel IQM, na čelu s Đurđicom Šimičić, s ciljem povezivanja svih koji svojim radom doprinose razvoju i kvaliteti turizma i stvaranja jedinstvenog doživljaja destinacije.
Softver koji se koristi posložen je tako da mjeri ukupan dojam gosta koji je posjetio Jastrebarsko, uključivši digitalne recenzije, ocjene, mišljenja na temu usluge, čistoće, gostoprimstva, cijena, ukupne ponude i sadržaja.
Zanimljivo je istaknuti kako su se upravo kuće za odmor pokazale kao najveći trend, a samo u 2022. godini otvoreno ih je 13. Sve su one ocijenjene vrlo visokim ocjenama, a gosti su pohvalili uslugu, hranu i gostoprimstvo, dok se pokazalo kako je važno poraditi na bržem angažmanu iznajmljivača kad je riječ o odgovaranju na upite.
Upravo je to cilj ovog projekta – poboljšati kapacitete dionika u turizmu, njihove marketinške aktivnosti i odnos s gostima jer je za male destinacije poput naše to i najvažnije, dodaje Petra Masnec.
Rezultati istraživanja još su jednom potvrdili kako je turizam u Jastrebarskom u uzlaznoj putanji, o čemu svjedoče i pokazatelji o broju dolazaka i noćenja koji Jastrebarsko svrstavaju među vodeće gradove u Zagrebačkoj županiji. I ovim je istraživanjem pokazano kako u samom gradu nedostaje sadržaja, no to će se promijeniti obnovom dvorca Erdödy koji će nakon otvaranja postati središnje mjesto kulture i turizma u centru grada. Planiran je ovdje interpretacijski centar za posjetitelje, kao i restoran, suvenirnica i sve ono što Jastrebarskom nedostaje.

P.A.