IN MEMORIAM: Zvonimir Bajda (23. listopada 1928 – 4. lipnja 2022)

Zvonka Bajdu su svi poznavali i voljeli

 

Vijest o odlasku u vječnost našeg uglednog i omiljenog sugrađanina Zvonimira Bajde bolno je odjeknula u Jaski i cijelom jaskanskom kraju. Zvonko je zaista bio značajna osoba u kulturnom i društvenom životu našeg grada i kraja, čovjek koga su svi poznavali i voljeli. Gdje god bi se Zvonko Bajda pojavio, sa sobom je donosio dobrotu i radost, a njegov dolazak izmamio bi osmijeh na svačijem licu.
Jaskanac srcem i dušom, po ocu podrijetlom iz Domagovića, po majci iz Malunja, rodio se 23. listopada 1928. u Jastrebarskom, u kojem je završio osnovnu školu. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Zagrebu radio je u Republičkom zavodu za statistiku, a potom sve do umirovljenja (godine 1990), u Šumskom gospodarstvu Karlovac – Šumarija Jastrebarsko. Od 1951. bio je u braku s Danicom rođenom Kejas, s kojom je 2011. proslavio 60. obljetnicu braka.

Zvonimir i Danica Bajda, veljača 2011.
“Javor” početkom 80-ih, Zvonimir Bajda stoji peti slijeva

Godinama je pjevao u Gradskom pjevačkom društvu “Javor”, već za dječačkih dana (godine 1938), a potom u svim postavama “Javora”, četrdesetih, pedesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća bavio se i glumom. Bio je sedamdesetih i osamdesetih godina tajnik Kulturno-umjetničkog društva Jastrebarsko, donedavno tajnik Kulturno-umjetničkog društva umirovljenika Jastrebarsko i član njegovog pjevačkog zbora, a više od dvadeset godina član Župskog crkvenog zbora Svetog Nikole u Jastrebarskom.
Značajan trag ostavio je i u jaskanskom sportu, kao golman i dužnosnik Nogometnog kluba Jaska, kao tajnik i dugogodišnji dužnosnik Rukometnog kluba Jaska, kao planinar te kao vjerni pristaša svih jaskanskih sportskih društava, a iznad svega svojih modrobijelih Jastrebova i maksimirskih Purgera. Bio je godinama istaknuti sindikalni djelatnik, predsjednik Općinskog sindikalnog vijeća te predsjednik i član Udruge umirovljenika Jastrebarsko. Cijeli svoj život zajedno sa svojom obitelji vodio je svesrdnu brigu o nedalekom samostanu i crkvi Majke Božje, a redovnici franjevci i cisterciti nalazili su redovito u kući obitelji Bajda svoj drugi dom.

Jaskanski glumci 1954. (slijeva): Emil Bregar, Zvonimir Bajda i Branko Srbljanin-Vilus

Zvonimir Bajda svojim je dugogodišnjim neumornim i nesebičnim radom znatno pridonio razvoju kulture, sporta i društvenog života u našem gradu i kraju, kao dužnosnik i aktivni član brojnih kulturno-umjetničkih, sportskih, sindikalnih i umirovljeničkih udruga te kao ugledni i omiljeni sugrađanin, suradnik, susjed, prijatelj i znanac. Na prijedlog jaskanskog Ogranka Matice hrvatske nagrađen je 2013. Plaketom Grada Jastrebarskog jer je dugi niz godina trajno i sustavno djelovao za dobrobit svoje voljene Jaske i jaskanskog kraja.
Za Zvonkom tuguju njegove kćerke Verica i Zvonimira, zet Tomo, unuci Lea, Luka i Lovro, praunuci Juraj i Barbara, te brojni rođaci, susjedi, prijatelji, znanci, jaskanska sportska i kulturo-umjetnička javnost.

Na proslavi 90. rođendana NK Jaska u siječnju 2016, četvrti slijeva

Neka Svevišnji i Majka Božja Škapularska Jaskanska, koju je toliko štovao i volio, pridruže našeg dragog Zvonka zborovima svojih anđela! Neka mu bude laka ova jaskanska i hrvatska zemljica koju je toliko ljubio! Počivao u miru!
Sprovod Zvonimira Bajde održat će se na jaskanskom gradskom groblju u utorak, 7. lipnja 2022. u 16 sati.
MH