In memoriam : Zdenka Žabčić Hesky (Sveta Jana, 4. XII. 1931 – Zagreb, 1. I. 2023)

Sveta Jana uvijek u srcu

U Zagrebu je u nedjelju, 1. siječnja 2023. preminula rođena Svetojanka, glasovita sopranistica i glazbena pedagoginja Zdenka Žabčić Hesky. Rođena je 4. prosinca 1931. u Ivančićima kao kći legendarnog svetojanskog učitelja Ivana Žabčića. Ivan Žabčić službovao je u Svetoj Jani od 1928. do 1938. i ostavio neizbrisiv trag kao osnivač svetojanske Vinarske zadruge, tajnik Hrvatske čitaonice, osnivač i voditelj limene glazbe, voditelj zbora i crkveni orguljaš.
Zdenka Žabčić učila je u Zagrebu pjevanje kod Marije Borčić i kod Ive Lhotke Kalinskog na Muzičkoj akademiji, gdje je diplomirala 1959. Od 1953. do 1956. bila je članica zbora Radio-televizije Zagreb, a na zagrebačkoj opernoj pozornici debitirala je 1956. u Mozartovoj “Čarobnoj fruli”. Od 1963. djelovala je u Münchenu kao koncertna i operna pjevačica, a gostovala je u brojnim europskim gradovima (Berlin, Pariz, Madrid, Lisabon). Ostvarila je niz nezaboravnih sopranskih opernih uloga, od kojih se ističu uloge Suzane u Mozartovom “Figarovom piru”, Musette u Puccinijevoj operi “La Bohème”, Marcelline u Beethovenovom “Fideliju”, Serpine u Pergolesijevoj “Služavki gospodarici”, Danice u Gotovčevom “Stancu”, te nastupi u Tijardovićevim operetama “Mala Floramye” i “Splitski akvarel”. Nastupala je i na koncertima i u izvedbama poznatih oratorija, među njima u Bachovoj “Muci po Mateju”, te u Mozartovom i Fauréovom “Requiemu” te snimila brojne ploče.
U Zagrebu je od 1977. uspješno djelovala kao pedagoginja, a od 1981. kao profesorica Muzičke akademije. U njezinoj klasi diplomirale su i magistrirale mnoge poznate operne pjevačice i pjevači (među njima i Lidija Horvat Dunjko).

U ožujku 2012. Zdenka Žabčić Hesky s radošću je prihvatila poziv za sudjelovanje u radijskoj emisiji iz popularne serije “Jaskanski susreti”, emitiranoj uživo iz Svete Jane. Tada se s nostalgijom prisjetila zlatnih dana ranog djetinjstva, provedenih u Ivančićima i naglasila kako Svetu Janu uvijek nosi u srcu. U svibnju 2014. bila je u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski specijalna uzvanica na desetoj obljetnici uspješnog djelovanja Glazbene škole Jastrebarsko.
Neka ovaj osvrt napisan u povodu tihog odlaska značajne glazbene umjetnice u vječnost posluži kao poticaj da njezina rodna Sveta Jana i naš jaskanski kraj Zdenku Žabčić Hesky očuvaju u trajnom sjećanju.

MH