IN MEMORIAM-Tomo Nežić (Donja Reka, 17. svibnja 1934 – Zagreb, 27. veljače 2024)

U utorak, 27. veljače 2024, u 90. godini života preminuo je Tomo Nežić, ugledni donjorečki gospodar, vinar, crkveni odbornik i lovac. Tomo Nežić, iskreni domoljub i uzorni vjernik, vrijedni i neumorni društveni djelatnik, ostavio je neizbrisiv trag u životu Donje Reke i jaskanske župe kao pokretač i vođa mnogih značajnih akcija.

U povijest svojeg drevnog naselja, Donje Reke, Tomo Nežić upisao se zlatnim slovima kao inicijator i  najaktivniji sudionik gradnje kapele Kraljice mira, sagrađene 1996, koju je 28. kolovoza te godine blagoslovio kardinal Franjo Kuharić. Uz kip Majke Božje postavljene su tada na Tomin prijedlog i slike svetog Vinka, zaštitnika vinogradarstva i svetog Huberta, zaštitnika lovaca. Kapela se počela graditi 1993. na poticaj Tome Nežića i tadašnjeg jaskanskog župnika Stjepana Ptičeka, koji je blagoslovio kamen temeljac, a sada je sudjelovao u sprovodnim obredima kojima je njegov vjerni i pouzdani suradnik Tomo ispraćen u vječnost na groblju u Pavlovčanima.

1. Tamburaški sastav Slavuji, 1950; stoje slijeva: Pavao Nežić, Mirko Kokot, Bolto Kejas, Stjepan Lacković i Tomo Nežić

Tomo Nežić bio je glasoviti vinogradar i vinar, a znalci i sladokusci posebno pamte njegovo vrhunsko vino „Tomin dar“. Bio je ljubitelj prirode i istaknuti lovac, od 1958. uzorni član i dužnosnik Lovačkog društva „Srndać“ Plešivica i Lovačkog društva „Sveti Hubert“ Desinec, dobitnik vrijednih lovačkih odličja. U ime njegovih lovaca od Tome se na groblju oprostio Tomo Tomac.
Vedar i druželjubiv čovjek, uvijek spreman na šalu, u mladosti je „Toma“ bio i vrstan glazbenik, član popularnog donjorečkog tamburaškog sastava Slavuji.

Deda

Tomo Nežić zauvijek će ostati upisan u sjećanju svoje voljene Donje Reke i njezinih žitelja te u uspomenama svojih najdražih, supruge, kćerki, unuka, praunuke, zetova i brojnih rođaka, susjeda, prijatelja i znanaca.
Neka ga Svevišnji pridruži zboru svojih anđela po zagovoru njegovih odabranih i omiljenih svetih zaštitnika, Kraljice mira, svetog Vinka i svetog Huberta!
Počivao u miru!

MH