In memoriam-Ratko Wintersteiger (1934. – 2020.)

http://www.jaska.hr/images/content/v_28093.jpg

26.11.2020. U ponedjeljak 23. studenoga 2020. u 87. godini života preminuo je gospodin Ratko Wintersteiger

Rođen je 9. siječnja 1934. u Jastrebarskom. Pamtimo ga kao tihog, mirnog i vrlo susretljivog čovjeka. U mladosti se bavio sportom i svojim je igrama te nastupima za jaskanske klubove promovirao naše tadašnje mjesto i općinu. Već 1950 s vršnjacima započinje nogometnu karijeru u juniorima NK Jaska. Sa svojom je generacijom tih početnih pedesetih godina prošloga stoljeća odigrao razdoblje u kojem je imao pravo nastupa za tu kategoriju. Nakon toga se posvetio svojem obrazovanju.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28086.jpg Rukometaši Jaske 1995. prilikom 40. obljetnice kluba na tribini U prvom redu slijeva: Milivoj Divjak i Ivica Radošević, u drugom redu: Jurica Ivanković i Ratko Wintersteiger, u trećem redu: Mladen Dodo Klemenić, Željko Ježić i Krunoslav Smoković

Godine 1955. u Jastrebarskom je osnovan rukometni klub „Partizan“ pod pokroviteljstvom Društva za tjelesni odgoj „Partizan“. I u tom je klubu i sportu Ratko ostavio trag svojim nastupima i igrama. Uz to je godinama bio i planinar družeći se i hodajući po bregima s Jaskancima. Kao nasljednik jušara po osnivanju Zemljišne zajednice Kompossesorat Jastrebarsko pristupio je u siječnju 1998. u Udrugu kao član. Nakon toga je redovito dolazio na sastanke i iznosio svoje viđenje i razmišljanja. U našem je gradu bio i član Kluba prijatelja dobrog vina. Osobno sam gospodina Ratka poznavao i s njim vrlo korektno komunicirao. Osim toga što mi je ispričao dio povijesti iz svoje obitelji te i neke događaje iz života Jastrebarskog kojeg je pamtio, rado mi je ustupio i neke fotografije koje sam već objavljivao u svojim pričama u kolumnama o jaskanskoj povijesti. Neke ću fotografije i podatke koristiti i u drugim prigodnim tekstovima. Povodom toga se gospodinu Ratku najljepše zahvaljujem jer smo na taj način zajedno zabilježili jedan dio povijesti našega grada.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28087.jpg Generacija rukometaša RK Jaska 1995. Stoje slijeva: Damir Capan, Krunoslav Smoković, Ratko Wintersteiger, Željko Ježić, Stjepan Medvedovski, Miljenko Kopač, Zvonimir Bajda, Ivica Radošević, Milivoj Divjak, Velimir Wintersteiger, Ivica Cipovec, čuče: Božidar Fresl Fiat, Tomislav Jeremić, Davorin Vidas, Stjepan Mataušić, Ivica Šimunić, Jurica Ivanković, Mladen Dodo Klemenić, Mladen Čop, leže na parketu: Marijan Bohaček, Mato Buzov Branko

Neka mu je laka hrvatska gruda koju je cijenio, poštivao i volio. Svjetlost mu vječno svijetlila. Počivao u miru. Iskrena sućut cijeloj obitelji među kojima su supruga Vita, kćerka Romana, unuke Karla i Janja te ostala rodbina, dragi prijatelji i poznanici.

Zdenko Vuković Cena