In memoriam- prof. Ana Švajger (1942 – 2024)

U srijedu, 10. travnja 2024. u Zagrebu je nakon kratke i teške bolesti u 82. godini preminula omiljena jaskanska prosvjetna djelatnica prof. Ana Švajger

Ana Švajger rođena je 26. srpnja 1942. u Bušetini (Općina Špišić Bukovica, Virovitičko-podravska županija) kao Ana Živko, kći Đure i Elizabete rođene Jozić. Osnovnu školu pohađala je u Bušetini i Virovitici, a 1960. završila je gimnaziju u Virovitici. Diplomirala je 1965. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje profesorice hrvatskog jezika i književnosti. Udala se 1964. za Josipa Švajgera, inženjera agronomije.

Legendarne jaskanske učiteljice (slijeva) Ana Švajger, Vera Rade, Anđelka Sertić i Marija
Klepac, 1970-ih

Od 1968. do 1993. radila je kao profesorica hrvatskog jezika u jaskanskoj osnovnoj školi, s prekidom od 1985. do 1989, kad je boravila u Parizu i predavala hrvatski jezik djeci naših iseljenika u francuskim gradovima (Pariz, Dreux, Trappes i Vernouillet). U Srednjoj školi Jastrebarsko radila je od 1993. do odlaska u mirovinu, 1997.
U braku s Josipom Švajgerom dobila je dvoje djece. Sin Toni (1965), inženjer agronomije, živi u Francuskoj sa suprugom i dvoje djece, a kći Jelka (1970), magistra ekonomije, živi u Zagrebu sa suprugom i troje djece. Suprug Josip, dugogodišnji istaknuti djelatnik Poljoprivredne stanice Jastrebarsko, preminuo je 2012.

Učiteljice Nedjeljka Jerčinović i Ana Švajger na Dan jaskanske osnovne škole 8. lipnja
1991.

Do 1997. obitelj Švajger živjela je u svojem jaskanskom stanu, od 1997. do 2007. u obiteljskoj kući u Donjoj Reki, a od 2007. u Zagrebu (Špansko). Od 2020. prof. Ana Švajer boravila je u Domu za starije Sveti Josip u Zagrebu (Sveti Duh) gdje je i preminula. Sprovod Ane Švajger održan je u ponedjeljak, 15. travnja, na groblju u Stenjevcu, a sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom. Pokopana je uz svojeg supruga u obiteljski grob u Daruvaru.

Uprava jaskanskog kazališta 1990. Stoje slijeva: Damir Stipanović, Radmila Stanković,
Karlo Radošević, Sanja Koluder, Dean Skok; sjede slijeva: Nino Škrabe, Mirica Kopić,
Davorin Kopić, Ana Švajger i Maja Masnec.

Prof. Ana Švajger, draga i topla osoba, pjesnička duša, vrsna učiteljica i brižna razrednica, odana i požrtvovna kolegica, ostavila je neizbrisiv trag u povijesti jaskanskog školstva i u sjećanjima brojnih naraštaja jaskanskih učenika i nastavnika. Dijete zapadne Slavonije, trajno zaljubljena u svoj zavičaj, cijeli svoj radni vijek poklonila je jaskanskom kraju i Jaski koju je zavoljela srcem i dušom. Uz savjestan rad u školi bila je uključena i u niz izvanškolskih aktivnosti, pored ostalog kao članica Upravnog odbora jaskanskog kazališta i kao suosnivačica Humanitarne udruge žena “Iva”.
Počivala u miru!

MH