IN MEMORIAM – NIKOLA ŽUNAC (Jastrebarsko, 24. I. 1939 – Zagreb, 7. V. 2021)

U Jaski i cijelom jaskanskom kraju bolno je odjeknula vijest o odlasku u vječnost uglednog pravnika Nikole Žunca, koji je u petak, 7. svibnja 2021, u jednoj zagrebačkoj bolnici izgubio bitku sa zlokobnim virusom.

Nikola Žunac bio je izuzetno značajna osoba u društvenom, pravosudnom, kulturnom i sportskom životu grada Jastrebarskog i jaskanskog kraja. Dijete Gornje Jaske i Sajmišta, potomak glasovite ugostiteljske obitelji Žunac, peti od šestero braće i sestara, rodio se 24. siječnja 1939. u Jastrebarskom, u kojem je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Karlovcu, a Pravni fakultet u Zagrebu.
Kao pravnik radio je u Slunju (tadašnja općinska uprava) i Karlovcu (Opće trgovačko poduzeće), ali je većinu radnog vijeka proveo u rodnom gradu, svojoj Jaski. Istinski doajen jaskanskog pravosuđa i pravne struke, ostavio je neizbrisiv trag u svim vidovima pravničkog djelovanja. Radio je u tadašnjoj općinskoj upravi kao imovinsko-pravni referent, savjetnik za komunalne i privredne poslove te kao predsjednik Općinskog komiteta za privredu. Bio je javni pravobranitelj i sudac Općinskog suda Jastrebarsko. Istaknuti odvjetnik, odvjetničku karijeru započeo je kao suradnik legendarnog jaskanskog odvjetnika Jurja Rendulića, a nakon toga je dugi niz godina vodio vlastiti odvjetnički ured.
Nikolina rodna kuća i dvorište obitelji Žunac desetljećima su bili pravi dom nogometaša Jaske, Jastreba i svih momčadi koje su gostovale na Sajmištu. Iskreni zaljubljenik u svoj voljeni grad, godinama je bio predsjednik Mjesne zajednice Jastrebarsko, koja je u tom razdoblju ostvarila mnoge zapažene rezultate. Bio je osnivač i igrač Nogometnog kluba Jastreb, trostrukog pobjednika općinske Ljetne lige (1963, 1965, 1966) te igrač Nogometnog kluba Jaska.
Jedan je od osnivača i prvi predsjednik Akademskog kluba Jastrebarsko, rasadišta mnogih jaskanskih kulturnih i sportskih društava (kazalište, tamburaški orkestar, rukometni, stolnoteniski i šahovski klub) i nositelja brojnih kulturnih i sportskih priredbi. Istaknuti član Dobrovoljnog društva Jastrebarsko, viši vatrogasni časnik i predavač na brojnim vatrogasnim tečajevima, bio je godinama potpredsjednik društva i jedan od najzaslužnijih za njegov napredak i razvoj u razdoblju od 1966. do 1990.
Veliki prijatelj planinarenja, godinama je bio istaknuti član i potpredsjednik Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko, a djelovao je i kao predsjednik Kinološkog društva Jastrebarsko. Bio je jedan od pionira višestranačja u našem gradu, jedan od osnivača i prvi predsjednik općinskog Ogranka Hrvatske narodne stranke. Na prijedlog jaskanskog Ogranka Matice hrvatske nagrađen je 2014. Plaketom Grada Jastrebarskog.
Nikola Žunac bio je izuzetno omiljena osoba, “živa enciklopedija”, oboružan sjajnom memorijom i svim mogućim podacima o naseljima i žiteljima cijelog jaskanskog kraja, od Kupe do Svete Gere. Nadasve je bio zaljubljen u svoj rodni Jastrebgrad. Mudar, razložan i odmjeren sugovornik, mogao je satima razgovarati o povijesti svake kuće i svake obitelji od Sajmišta do Trešnjevke, a njegovo izlaganje bilo je prožeto brojnim anegdotama i osebujnim humorom.
Za potpisnika ovih redaka Nikola je bio više od starijeg brata, zajedno sa svojim dragim bratićem i najboljim prijateljem Stjepanom Medvedovskim nezamjenjivi uzor i mentor u mojim tinejdžerskim danima. Na njegovom pisaćem stroju i na njegov poticaj napisao sam svoje prve reportaže i bez njega vjerojatno nikada ne bih postao novinar i pisac. Od njega sam u svim prijepornim životnim situacijama dobio najbolje, nepogrešive savjete.
Dragi Nikola, tvoji najdraži, tvoja obitelj, sin Mislav, snaha Željka, unučice Josipa, Nika i Tena, sestra Trešnja, tvojih dvanaestero nećakinja i nećaka, tvoji brojni prijatelji, susjedi i znanci, tvoja Jaska i cijeli jaskanski kraj, nikada te neće zaboraviti i ostat ćeš vječno u našem sjećanju.
Sretan ti put i doviđenja, dragi Nikić! Pozdravi sve naše tamo gore! Ima ih tamo već više nego u ovoj Dolini suza. Neka ti Svevišnji podari vječni mir, a Marija svibnja kraljica neka te uzme pod svoje okrilje!
Nino Škrabe