In memoriam-Jasmin Stavros 1954. – 2023.

Sinoć je nakon kratke i teške bolesti u 69. godini života preminuo naš sugrađanin Jasmin Stavros, jedan od najpopularnijih hrvatskih pjevača

Jad je prije tridesetak godina došao na Balijev breg na servis auta, Jasmin Stavros, jedan od najpopularnijih hrvatskih pjevača zaljubio se u ovaj kraj i odlučio ovdje živjeti sa svojom obitelji. Jaska je meni početak i kraj, uvijek je govorio Jasmin Stavros, kojemu su jaskanski bregi postali draži od njegove rodne Dalmacije. Dragi su mu bili i ovdašnji ljudi za koje je govorio da su toplog i blagog mentaliteta, dobri prijatelji i susjedi. “Možda na prvu ne izgledaju tako, ali kada ih bolje upoznate onda brzo promijenite mišljenje”-govori nam je Jasmin koji je godinama na Balijevom bregu imao vikend kuću da bi je prije petnaestak godina odlučio prenamijeniti u svoj stalni dom. Godinama je surađivao s braćom Šeperić. Ljubo je bio njegov glazbeni menadžer, a s Ivicom je pjevao u duetu pjesmu “Pravi Dalmatinac”
Jasmin Stavros glazbom se bavio od malena. Od dvanaeste godine svirao bubnjeve, a već s 15 profesionalno svira u Delfinima, Mladim batalima (današnji Magazin), te grupama More i Put. Bio je najbolji i najtraženijih studijski bubnjara u bivšoj državi. Surađivao je u to vrijeme s najpoznatijim estradnim umjetnicima, od Josipe Lisac, Arsena Dedića, Miše Kovača, Duška Lokina, Nede Ukraden i brojnim drugima. U Americi je završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku. Kao najbolji student iz Europe dobio je 1982. zelenu kartu za boravak u Americi. U tom je trenutku već imao ženu i dvoje djece zbog kojih se ipak odlučio vratiti u domovinu. Pjevati je počeo sasvim slučajno 1986.  kada je s Doris Dragović snimio duet ”U tebe se neću zaljubiti” na ploči ”Željo moja”. Preslušavši snimku Jasmin je shvatio da nije samo talentirani bubnjar nego i dobar pjevač, a kasnije će se ispostaviti i vrhunski zabavljač. Prvu ploču izdao je 1987. u suradnji s Rajkom Dujmićem i Stevom Cvikićem koja je prodana u preko 50 000 primjeraka, a prvi veliki koncert ima devedesete u Lisinskom. Ploča ”Ljubio sam anđela” na kojoj je bio i veliki hit, a danas možemo reći i evergreen “Umoran”, dosegnula je platinastu nakladu što ga je  lansiralo u sam vrh glazbene scene na kojoj je poznat kao ”Kralj zabave”.
Vijest o njegovoj smrti potresla je estradu. Od hrvatskog pjevača opraštaju se njegovi kolege, prijatelji i obožavatelji.
Počivao u miru.

I.K.