In memoriam: Ivica Jergović 29. 04. 1932. – 24. 01. 2023.

U 91. godini života jučer je preminuo legendarni jaskanski lovac Ivica Jergović, nositelj najvećeg lovačkog odlikovanja “Zlatno odlikovanje s likom svetog Huberta”

Bolno je odjeknula vijest među lovcima našega grada o smrti Jaskanca Ivice Jergovića, dugogodišnjeg i veoma cijenjenog lovca koji je jedini iz našega grada primio najveće priznanje Lovačkog saveza Hrvatske “Zlatno odlikovanje s likom svetog Huberta”.
Ivica Jergović, bio je veliki ljubitelj lovstva, prirode i životinja koji usprkos svojim poznim godinama često sa svojim kolegama lovcima sudjelovao u svim aktivnostima koje je jaskansko društvo provodilo. Još do nedavno mogli smo ga vidjeti kako vozi bicikl jaskanskim ulicama. Zadivljujuće ga je bilo slušati kako govori  o svojoj velikoj strasti prema lovu i odgovornom ponašanju prema prirodi i životinjama. Lovac je postao sasvim slučajno kada je prije više od šezdeset godina boravio kao djelatnik zagrebačkog Končara u Makedoniji, a lovački ispit položio je davne 1958. godine. Preko 30 godina bio je lovnik i lovočuvar, cijenjen i poštivan od lovaca jer je bio vrijedan, pravedan, točan i discipliniran lovac koji nije odobravao privilegije prema nikome. Bio je jedan od osnivača i tajnik kinološkog društva u Jastrebarskom, voditelj natjecanja u gađanju glinenih golubova i jedan od najboljih strijelaca. Svoje veliko znanje i lovačko iskustvo prenio je na mlađe članove društva. Bio je izuzetno sretan i ponosan kada su ga njegove kolege iz Lovačkog saveza Zagrebačke županije predložili za najviše priznanje Lovačkog saveza Hrvatske.

To priznanje dobivaju samo rijetki pojedinci u znak zahvale za izuzetne zasluge i doprinos razvoju i unapređenju lovstva, uzgoja i zaštite divljači, zaštite prirode i čovjekovog okoliša, razvoju i implementaciji lovne kulture, edukacije i etike. Zlatno odlikovanje s likom svetog Huberta, Ivica Jergović, primio je 2014. godine iz ruku predsjednika Lovačkog saveza Hrvatske generala Đure Dečaka.
Ivica Jergović  potomak je ugledne stare jaskanske obitelji Jergović. Svojim radom ostavio je veliki pečat u jaskanskom lovstvu i služi kao primjer mlađim kolegama koji o njemu govore s velikim poštovanjem.
S velikom tugom samo nekoliko dana prije nego što je preminuo u bolnici primio je vijest o smrti svojeg mlađeg brata Miljenka Jergovića, kojeg Jaskanci pamte kao dugogodišnjeg djelatnika “Progresa” nekada najvećeg jaskanskog poduzeća.
Imao je Ivica veliku podršku u svojoj supruzi Branki koja također potječe iz stare jaskanske obitelji Medur. O njegovom životu najbolje svjedoči lovačka soba u njihovoj obiteljskoj kući u kojoj je provodio puno vremena gledajući svoje trofeje, prisjećajući se dogodovština iz lova.
Posljednji ispraćaj Ivice Jergovića biti će u petak 27. siječnja u 13 sati na Gradskom groblju u Jastrebarskom.
Počivao u miru!

I.K.