IN MEMORIAM-Ivan Puhar (29. 04. 1929. Donji Desinec – 24. 12. 2020. Zagreb)

http://www.jaska.hr/images/content/v_28186.jpg

25.12.2020. U utorak, 29. prosinca na gradskom groblju u Jastrebarskom bit će pokopan Ivan Puhar, uvaženi obrtnik i društveno kulturni djelatnik koji je preminuo na Badnjak u 92. godini života

http://www.jaska.hr/images/content/v_28186.jpg

Time je naš grad Jastrebarsko u ovoj godini ostao bez još jedne cijenjene osobe. Napustio nas je čovjek koji je svoj cijeli život posvetio razvoju naše bivše općine. Za života je aktivno i društveno djelovao u mnogim područjima u Donjem Desincu: prvo kao predsjednik Školskog odbora, zatim predsjednik Mjesne zajednice i kao općinski odbornik. U Jastrebarskom je iznajmio prostor za radionicu električarskog obrta, a nedugo nakon toga je jedan od osnivača i prvi predsjednik Udruženja obrtnika. Od 1977. živi u Jastrebarskom gdje je izgradio obiteljsku kuću u koju je preselio i obrtničku radnju. Za svoj je rad u obrtništvu nagrađen brojnim priznanjima među kojima je i medalja rada. Odgojio je i nekoliko vrijednih majstora svoje struke. Na njegovu inicijativu je u prvoj polovici sedamdesetih godina prošloga stoljeća u Jastrebarskom s radom započela i Srednja škola za zanatska zanimanja. Ivan je također bio jedan od osnivača i prvi predsjednik sekcije umirovljenika Udruženja obrtnika Jastrebarsko, a postao je i doživotni počasni predsjednik cijelog Udruženja.
U rodnom selu sedamdesetih godina pokrenuo je osnivanje Kulturno-umjetničkog društva Matice hrvatske Donji Desinec. Nastupajući s Kud-om u mnogim gradovima i mjestima bivše države te u inozemstvu promovirao je običaje, glazbu, pjesme i plesove našega kraja. Zaslužan je i za brojne društvene akcije u kojima je i sam sudjelovao u svrhu poboljšanja života i infrastrukture svih žitelja u voljenom selu Desinec. Bio je oličenje obrtništva i društveno kulturnog života.
Iskrena sućut obitelji od svih članova Udruženja obrtnika Jastrebarsko.
Dragi naš počasni predsjedniče počivao u miru Božjem.

Udruženje obrtnika Jastrebarsko