IN MEMORIAM: DARKO VANCAŠ ( 2. 1.1953. -18. 5.2024.)

Tužna i bolna vijest odjeknula je u jaskanskom  kraju  o smrti  poznatog pčelara i nekadašnjeg igrača NK Jaske , Darka Vancaša

Darko Vancaš  bio je dvadeset godina predsjednik Pčelarske udruge LIPA  iz Jastrebarskog.Uz to obnašao je i razne dužnosti  u Hrvatskom pčelarskom savezu i Savezu pčelarskih udruga Zagrebačke županje. Redoviti je bio član komisija za ocjenjivanje najboljih medova Zagrebačke županije. Pod njegovim vodstvom u pčelarskoj udruzi Lipa došlo je do snažnog razvoja pčelarstva na području bivše općine Jastrebarsko. Idejni je bio začetnik i pokretač Jaskanskih Dana meda kao jedne od uspješnijih turističko prezentacijskih manifestacija u Jastrebarskom prije 19 godina. Sa svojim pčelarima sudjelovao je  redovito u akcijama Karitasa i Crvenog križa, edukativnim radionicama u vrtiću i osnovnoj školi. Pokrenuo je sadnju medonosnog bilja  na području grada Jastrebarskog, posebno kroz realizaciju sadnje sadnica lipe na jaskanskoj Centrali. Pod njegovim vodstvom pčelarska udruga LIPA dobila je 2010.g. nagradu Grada Jastrebarsko, a 2016. povelju zagrebačke županije za naročite uspjehe u području pčelarstva, društvenog i humanitarnog rada.
Kao prava matica u pčelinjoj zajednici Darko je bio među svojim pčelarima. Živio je za pčelarsku udrugu i svoje pčelare.  Kao pčelarski znalac, nesebično je prenosio svoje znanje te je  mnoge pčelare tijekom svog pčelarskog staža educirao i naučio uspješno pčelariti. Brinuo se kako svakom pčelaru pomoći oko nabavke opreme i obnove pčelinjih zajednica kada je kod nekih dolazilo do pomora pčela. Redovito je organizirao stručne posjete pčelara sajmovima u Hrvatskoj i središnjoj Europi. Njegov kvalitetan  med bio je redovito nagrađivan na raznim natjecanjima i manifestacijama.
Kao nogometaš bio je član uspješne juniorske generacije NK Jaske 1970. g. koja je osvojila 3.mjesto u Hrvatskoj. Kasnije je nastavio sa nogometom u seniorima, a neizbrisiv trag   ostavio sa svojim dečkima dugi niz godina  u veteranima NK Jaske.
Za svoje iznimne uspjehe na ponos i radost svoje Jaske i cijelog jaskanskog kraja  primio je i 2012.g. Nagradu grada Jastrebarsko.
Posljednji ispraćaj Darka Vancaša biti će u ponedjeljak 20.svibnja  u 14 sati na gradskom groblju u Jastrebarskom.

PU LIPA JASTREBARSKO 1990