In memoriam – Čedomil Všetečka (Jastrebarsko, 15. X. 1942 – Vrbovec, 14. X. 2022)

U Jaski i jaskanskom kraju bolno je odjeknula vijest o smrti pukovnika u miru Čedomila Všetečke, legendarnog junaka Domovinskog rata. Preminuo je dan prije svojeg 80. rođendana u Domu za veterane u Vrbovcu

Potomak stare jaskanske obitelji, pružio je kao branitelj ogroman doprinos u obrani Lijepe naše, svojeg voljenog rodnog grada i zavičaja. Školovani trgovac, ugledni ugostitelj, promicatelj lovnog turizma, streljačkog i ribolovnog sporta, značajnu ulogu ostvario je 1990. u prikupljanju naoružanja i organizaciji domoljuba spremnih na aktivno djelovanje u zaštiti hrvatske slobode, neovisnosti i demokracije. Svoj život je od 1991. potpuno posvetio Domovinskom ratu.
U teškim ratnim vremenima preuzeo je zapovjedništvo 1. satnije 61. bojne Zbora narodne garde, s kojom je na rijeci Kupi držao prvu crte obrane. Zbog značajnih rezultata u zoni svoje odgovornosti postavljen je za zapovjednika 61. bojne, a potom i za načelnika stožera 140. brigade Hrvatske vojske, odlikovane Redom Nikole Šubića Zrinskog. Prigodom odlaska agresorske vojske iz Jastrebarskog aktivno je sudjelovao u osiguranju i pripremi obrane svojeg rodnog grada. Čedo Všetečka je svojim stručnim znanjem, urođenim optimizmom, pobjedničkim mentalitetom i poznavanjem svakog kutka svojeg rodnog kraja bio zaista najbolji mogući odabir za obavljanje najodgovornijih dužnosti.
Pukovnik Hrvatske vojske, nositelj Spomenice domovinske zahvalnosti, u poslijeratnom razdoblju posvetio se društvenom radu i promicanju istinskih vrijednosti proizašlih iz Domovinskog rata.

Godine 2014. nagrađen je Plaketom Grada Jastrebrskog jer je “kao istinski domoljub, branitelj i hrvatski časnik ostvario izvanredne uspjehe u Domovinskom ratu, na ponos žitelja Grada Jastrebarskog i cijelog jaskanskog kraja”.
Dragi naš Čedo, tvoj rodni grad, tvoj jaskanski kraj, tvoja domovina Hrvatska, nikada te neće zaboraviti! Neka ti bude blaga i meka ova jaskanska, hrvatska gruda koju si toliko volio i koju si s ljubavlju branio! Junače, legendo, počivaj u miru!

MH