In memoriam – ČEDOMIL FRESL (Jastrebarsko, 6. XI. 1948.-Zagreb, 15. X. 2020.)

http://www.jaska.hr/images/content/v_27926.jpg

Čedo u akciji pred vatrogasnim spremištem

16.10.2020. Tiho, samozatajno, kao što je i živio, zauvijek nas je napustio Čedomil Fresl, naš omiljeni sugrađanin, vrhunski mehaničar, dugogodišnji istaknuti vatrogasac, suosnivač i vrsni glumac jaskanskog kazališta

Rođeni Jaskanac, sin popularnog pekara Marka Fresla i njegove supruge Štefanije, stariji brat Ankice i Štefice, mehaničarski zanat izučio je u majstorskoj radionici Franje Paseckog. Kao nadaleko glasoviti precizni mehaničar, dugi niz godina servisirao je i popravljao bicikle i mopede žitelja našeg grada i cijelog jaskanskog kraja. Njegova radionica u Zdihovačkoj ulici bila je drago odredište svih ljubitelja motocikala i bicikala, a Čedo je sve pridošlice dočekivao toplim osmijehom te sve mehaničke kvarove i probleme rješavao u najkraćem mogućem roku.

http://www.jaska.hr/images/content/v_27927.jpg Vatrogasna vježba, stoje slijeva: Ivan Smolčić, Petar Žamarija, Dragutin Hočevar, Dubravko Divjak, Miljenko Došen i Željko Bađek; čuče slijeva: Janko Lacković, Čedomil Fresl, Ivica Hočevar i Stjepan Preprotić.

http://www.jaska.hr/images/content/v_27928.jpg Akcija skupljanja mošta 1972 (slijeva): Čedomil Fresl, Franjo Tupec, Miško Ljubetić, Dragutin Mesić, Stjepan Preprotić i Franjo Cipovec.

Radni vijek proveo je u jaskankom poduzeću “Progres”. Bio je desetljećima izuzetno aktivni i privrženi član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko, a kao vatrogasni časnik sudjelovao je u brojnim akcijama uvijek mobilnih jaskanskih vatrogasaca.

http://www.jaska.hr/images/content/v_27929.jpg Ansambl predstave “Ljubica” (1969), Čedo Fresl stoji osmi zdesna

http://www.jaska.hr/images/content/v_27930.jpg Čedo Fresl (prvi slijeva) kao Pasquino u predstavi “Lažac” (1970), uz njega na slici (slijeva) Davorin Kopić, Mladen Budinšćak, Blanka Augustinčić, Verica Bajda i Dubravka Čokljat

Pod vatrogasnim okriljem osnovano je 1968. i jaskansko kazalište, a Čedo je bio jedan od suosnivača i prvih glumaca. Suptilni komičar, ostvario je zapažene nastupe u prvim predstavama našeg kazališta, kao barun Edica u “Ljubici” Augusta Šenoe i kao Pasquino u “Lašcu” Carla Goldonija. Bio je i član Akademskog kluba Jastrebarsko te dragi sudionik brojnih izleta i događanja u organizaciji tog agilnog društva.

http://www.jaska.hr/images/content/v_27931.jpg Čedo i njegov Tomos 14

Čedina omiljena razonoda bila je vožnja na njegovom ljubimcu, zelenom mopedu Tomos 14, kojim je prešao više od 60 tisuća kilometara.

http://www.jaska.hr/images/content/v_27932.jpg Akademski klub, izlet na Japetić 1971 (slijeva): Čedo Fresl, Jasenka Dumić, Nino Škrabe, Davorin Kopić, Stjepan Preprotić i Mladen Budinšćak

http://www.jaska.hr/images/content/v_27933.jpg Vatrogasni izlet na Japetić, Čedo prvi zdesna (1976)

Skromni, dragi, tihi, uvijek nasmiješeni Čedo na svojem zelenom Tomosu pristiže nebeskim modrinama, dolazi u okrilje Svevišnjega. Sa strane mu mašu i srdačno ga dočekuju njegovi brojni dragi prijatelji i znanci, vatrogasci, glumci, vjerne mušterije, roditelji i susjedi… Ima ih već puno više gore, nego tu dolje, u ovoj suznoj virusnoj dolini. Pozdravi sve njih, ti dobro znaš koga! Sretan ti put, dragi prijatelju!

Nino Škrabe