In memoriam-Brat FRANJO (ANTUN) APANOVIĆ 1954 – 2021

http://www.jaska.hr/images/content/v_28688.jpg

31.03.2021. U ponedjeljak popodne 29. ožujka 2021. godine brat Franjo je svoj život predao u Božje ruke

Redovničke zavjete položio je 14.10.1990. godine. Brat Franjo je 1989. Godine preko Jastrebarskog došao u samostan Mehrerau. Njegov život i njegov redovnički poziv bili su prožeti dubokom duhovnošću, pobožnošću prema Majci Božjoj i ljubavlju prema njegovoj domovini Hrvatskoj.

Uspio je dugo godina ostvariti svoj san – živjeti kao cistercit u Hrvatskoj zajedno s patrima Brunom i Josipom u Jastrebarskom.

Brat Franjo je bio jako sposoban za sve kućanske poslove. Bio je jednako spretan u svemu što je radio, svejdno je li se radilo o kuhinji, o crkvi ili o vrtu, on je sva svoja radna mjesta na kojima je radio s ljubavlju održavao u savršenom redu. Godinama je njegovao cijeće, a volio je cvijeće jakih boja i njime je kitio crkvu u samostanu Mehrerau i u Jastrebarskom.

Kad je 2011. godine ugašena zajednica u Jastrebarskom, brat Franjo je želio ostati bliže svojoj domovini Hrvatskoj. Zato se pridružio zajednici Trapista u Banja Luci u Bosni i Hercegovini, gdje je samostan utemeljio Franz Pfanner iz Langena kod Bregenza.

Tamo se brzo priviknuo i pomagao je u kući, u vrtu i u prodavaonici sira.

Zbog svog smisla za humor i svoje komunikativnosti bio je onimljen kod posjetitelja samostana i pravi svjedok kršćanske ljubavi prema bližnjemu.

Već u ranim godinama njegovom života u samostanu pokazali su se prvi znaci različitih bolesti, a sve to je u zadnje vrijeme dosta napredovalo.

Na Cvjetnicu je opet morao u bolnicu, gdje je i umro u ponedjeljak 29. ožujka u 15 sati.

Brat Franjo bit će pokopan u srijedu 31. ožujka u 15 sati na bivšem trapističkom groblju u Banja Luci.

Pokoj vječni darujm mu Gospodine i svjetlost vječna svijetilila mu,

Opat Vinzenz i zajednica Mehrerau.

Misa zadušnica bit će služena 31. ožujka, kao i misa nakon mjesec dana, 29.4. u 7.15 u crkvi u Mehrerau.