Imamo nešto što drugi u svojim gradovima nemaju

Obilježavanje 55 godina Gradskog kazališta Jastrebarsko, nova hit predstava i iznimno uspješan ŽIS Festival, samo su neke od tema o kojima smo razgovarali s dugogodišnjim predsjednikom Kazališta, Velimirom Kokotom

U 27 godina glumačkog staža Kokot je glumio i sudjelovao u stvaranju više od 20 predstava. Kao pripadnik najnagrađivanije i najdugovječnije zlatne kazališne generacije koja je na okupu više od 20 godina osvojio je 6 pojedinačnih nagrada, od kojih čak 5 za najbolje muške uloge na županijskim smotrama i jednu za najbolju mušku ulogu na državnoj smotri. Njegova nagrada na državnoj smotri svrstava ga među najbolje hrvatske amaterske glumce i vjerojatno predstavlja najznačajniju glumačku pojedinačnu nagradu u povijesti jaskanskog kazališta. Jaskanska  kazališna publika svakako ga najviše pamti po nizu antologijskih kazališnih uloga
Svoju prvu ulogu u Gradskom kazalištu Jastrebarsko ostvario je u predstavi Snježna kraljica koja je premijerno izvedena 1997. Od 1996. do danas neprekinuto je član kazališta u kojem je, osim dio glumačkog ansambla, osam godina bio i tajnik, potom i zamjenik predsjednika. Dvadeset godina u kontinuitetu član je upravnog odbora, a posljednjih 10 godina predsjednik kulturno-umjetničke institucije  koja je ostavila neizbrisiv trag u kulturi, ne samo grada Jastrebarskog, već i na području RH pa i šire.
Proteklog mjeseca u našem se gradu održao ŽIS Festival koji je pokazao kako nije problem izvući Jaskance na ulice kad im se ponudi kvalitetan sadržaj. Koliko ste zadovoljni posjećenošću Festivala?
-Festival se svih ovih godina održavao početkom lipnja, ali nismo željeli ulaziti u termine drugih manifestacija što se pokazalo kao odličan potez. Zbog nas, ali i zbog drugih. Naš grad imao je niz vrhunskih i iznimno posjećenih manifestacija posljednjih mjeseci, a Jaskanke i Jaskanci to zaslužuju. Za kvalitetan sadržaj ne treba se više ići u Zagreb, Samobor ili Karlovac, sada stanovnici tih i drugih gradova dolaze u Jasku i na to smo ponosni i u Gradskom kazalištu Jastrebarsko. Imamo nešto što drugi u svojim gradovima nemaju, a posjećenost našeg festivala i rasprodana dvorana svih 5 festivalskih dana najbolji je dokaz tome. Više od 1200 osoba uživalo je u predstavama koje su bile na repertoaru i siguran sam da će se vratiti i dogodine, na osmo izdanje Festivala. Naše kazalište ove godine slavi 55. rođendan i željeli smo publici ponuditi sve aktualne odrasle predstave. Siguran sam da u Hrvatskoj, a vrlo vjerojatno i šire, ne postoji amatersko kazalište koje na repertoaru ima čak 5 predstava, od čega 3 odrasle i 2 dječje. Gradsko kazalište Jastrebarsko po tom pitanju svojevrstan je fenomen. Mišljenja sam kako je puno lakše pokrenuti Festival nego ga održati toliko godina na životu, stoga i ovim putem zahvaljujem svima bez čije podrške bi sve bilo puno teže izvedivo. Vjerujemo da su i naši pokrovitelji i donatori zadovoljni načinom, atmosferom i porukama koje naš Festival šalje. Jedno je sigurno, osobno sam ponosan na svakog od ukupno pedeset članica i članova koji su na svojim leđima iznijeli ovogodišnji ŽIS Festival.
Iza Gradskog kazališta Jastrebarsko je itekako uspješna sezona u kojoj ste na proljeće predstavili novu predstavu „Tko je ukrao malu balerinu“. Predstava je, kao što znamo, oduševila jaskansku, ali i zagrebačku publiku, koji su daljnji planovi?
-O novoj predstavi počeli smo razmišljati uoči ljeta prošle godine. Predvođeni našom umjetničkom voditeljicom Miom Matasić definirali smo smjer u kojem želimo ići i kakvu predstavu želimo postaviti na našoj pozornici. Angažirali smo prave osobe i rezultat nije izostao. Milan Fošner napisao je tekst predstave baš po našoj želji i prema glumcima koje smo odabrali, a Mario Kovač odradio je režiju. Sve je teklo vrlo glatko, a Milan i Mario u potpunosti su se uklopili u naše kazalište, toliko da se svi zajedno osjećamo kao da su s nama dvadeset godina. Baš zbog toga, zbog njihova znanja i iskustva ali i energije koju imaju i koju su nesebično prenijeli na glumce, ova predstava je ispala apsolutni hit i to nakon svega par mjeseci intenzivnog rada. Pet rasprodanih predstava samo u Jaski, rasprodana dvorana u Zagrebu, apsolutno sve glumačke nagrade na ovogodišnjem festivalu, dovoljno govore o kakvom se hitu radi. Iako bitne, nagrade nas pretjerano ne opterećuju. Od igranja pred raznim stručnim povjerenstvima i komisijama puno nam je važnije da predstava živi i da u njoj uživaju oni kojima je i namijenjena, a to je naša publika. I tu se jaskansko kazalište razlikuje od mnogih kazališta. Planovi za ovu godinu su vrlo ambiciozni. Na jesen kreće velika turneja upravo s tom predstavom. Za sada planiramo čak deset gostovanja diljem Hrvatske, no interes za predstavu je toliko velik da je vrlo lako moguće da će gostovanja biti još i više. Svakako ćemo se morati prilagođavati i našim glumcima, baš kao i tehnici, jer sve su to osobe koje ne žive od kazališta, već za kazalište. Možda je baš zbog toga energija i povezanost unutar Gradskog kazališta.


Proslavili ste još jednu važnu obljetnicu, punih 18 godina igranja predstave „Kidaj od svoje žene“. Time se može pohvaliti rijetko koje profesionalno, a kamo li amatersko kazalište, a interes publike se čini sve većim. Koji je razlog za to?
-Glumice i glumci ove predstave. Na njihovim je leđima ova predstava igrana punih 18 godina, a neki od glumaca odigrali su apsolutno sve predstave, njih više od stotinu. Bez njih, njihove energije i emocije na pozornici, čak ni odličan tekst, adaptacija i sve ostalo ovu predstavu ne bi održalo na sceni toliko dugo. Čarolija koju publici već 18 godina pruža zlatna generacija jaskanskih glumaca rijetko se viđa i ona se ne može umjetno stvoriti. Ova predstava više se ne igra po tekstu, o probama bi se mogla napisati knjiga ili poseban komad, ali radi se o jedinstvenoj predstavi u kojoj svatko zna što i kada treba odraditi kako bi doživljaj bio urnebesan i nakon punih 18 godina. Jedan od glumaca iz predstave nakon posljednje izvedbe izjavio je rečenicu koja možda i najbolje opisuje o kakvoj se predstavi radi: “Ova predstava je kao jazz!“
Uspješnim se pokazuje i projekt Gradskog kazališta Jastrebarsko Mala škola glume, jer svi znamo koliko je teško danas djecu zainteresirati i zadržati u nekoj aktivnosti. Kako to uspijevate?
Gradsko kazalište Jastrebarsko oduvijek se ponosilo radom s djecom i mladima. Predstave pod našim krovom okupljale su na stotine mladih glumaca od kojih su mnogi i danas ostali na pozornici, a neki i vode jaskansko kazalište. Ne treba posebno isticati važnost uključivanja djece i mladih u naš rad jer svi znamo koliko je to važno, stoga maksimalnu podršku dajemo voditeljicama naše Male škole glume, našim članicama prof. Klari Blažek i Luciji Severinac koje posljednjih godina rade vrhunski posao, a čiji rad prepoznaje i struka na najvišim razinama. Djeca i roditelji uvidjeli su kako se radi o iznimnim osobama koje pomiču granice u svom poslu i koje stvaraju razliku, u kvaliteti programa ali i u odnosu prema onome što rade. Naše kazalište pak pokušava osigurati što bolje uvjete za rad što se može primijetiti na svakom koraku. Nisam siguran da u gradu postoji ijedna aktivnost za djecu za koju roditelji izdvajaju manje od 15 eura na mjesečnoj razini, a da pritom imaju dvije probe tjedno, dvije premijere godišnje, posjet profesionalnom kazalištu, gostovanja itd. Broj djece u kontinuiranom je rastu i to je najbolji dokaz da smo na pravom putu.
U slavljeničkoj godini Gradsko se kazalište može podičiti nizom uspješnih i zanimljivih projekata, ali i ono što je važno reći, povratkom publike u kazalište nakon prisilne „korona“ pauze. Koji su planovi za jesen?
-Kraj prošle i početak ove godine bio je rezerviran za premijere novih predstava. Sve snage usmjerili smo u pripremu i premijerna izvođenja nove predstave naših najmlađih glumaca, ali i odraslog ansambla. Jesen želimo iskoristiti za gostovanja naših predstava, većina gostovanja već je dogovorena, ali spremamo i neka iznenađenja o kojima ćemo više reći nakon zaslužene ljetne pauze.
Gradsko kazalište već je više od 5 desetljeća zaštitni znak grada, a vaš rad prepoznat je diljem Hrvatske i šire. Iz vaših aktivnosti vidljivo je kako ljubav i volja s godinama ne jenjava, koje su to niti koje drže Kazalište na okupu?
-Brojne su generacije prošle kroz Gradsko kazalište Jastrebarsko i svaka na svoj način obilježile i ispisale bogatu povijest našeg kazališta. Zahvalni smo na toj ostavštini i svojim radom želimo ju dodatno obogatiti. Želimo da bivše kazališne generacije budu ponosne na kazalište u kojem su i oni ostavili trag, da se ne srame imena Gradskog kazališta Jastrebarsko. Imam sreću što sam dio generacije koja jaskansko kazalište nosi posljednjih dvadeset godina i to je nešto što se do sada nije nikada dogodilo. Bilo je pojedinaca koji su više desetljeća bili aktivni, ali nikada se nije dogodilo da cijela generacija ostaje na okupu toliko dugo vremena. Radi se o zlatnoj generaciji jaskanskog kazališta čije uspjehe je vrlo teško pobrojati, a koju odlikuje upravo nevjerojatna ljubav prema kazalištu. U najboljim smo godinama, a iako smo toliko toga postigli, mislim da je pred nama i našom publikom, zbog koje sav naš trud i rad ima smisla, još puno toga. Hvala svima koji u svom srcu nose Gradsko kazalište Jastrebarsko!

P.A.