Hranilovićev vrh najviša točka Zagrebačke županije

Prije nekoliko dana udruga Žumberački uskoci iz Sošica označila je info pločama Hranilovićev vrh Žumberačke gore

Na “Žumberačkoj gori” ( u starim nazivima Uskočko gorje) nalazi se vrh (1006 mnm) koji se u narodu od davnina naziva „Hranilovićev vrh“. Razlog je taj što su okolna zemljišta, odnosno sjenokoše pretežito u vlasništvu od obitelji prezimena Hranilović iz mjesta Sošice. Zanimljivo je i to da je nedaleko od navedenog Hranilovićevog vrha i vrh Sveta Gera. Navedeni je umalo pripao Sloveniji da nije bilo mještana Sošica i njihovih sjenokoša tik do vrha te su na taj način očuvali među po katastarkom planu općine Ozalj te je samim time i vrh pripao Republici Hrvatskoj.
Kako se u planinarskim priručnicima navedeni vrh počeo nazivati „Bezimeni vrh“ šaljemo Vam prijedlog da se navedenom vrhu dodijeli i službeno ime Hranilovićev vrh koje se od davnina koristi u narodu, a uz navedeno može se i promatrati kao zahvala našem velikom Hrvatskom geografu Dr. sc Hinku pl. Hranilović koji je uvelike pomogao razvoju geografije i planinarstva u našoj domovini. Na navedenom vrhu udruga Žumberački uskocije prije par dana postaviti info ploču s osnovnim podacima o našem znanstveniku Dr. sc Hinku pl. Hraniloviću.


Hranilović, Hinko, hrvatski geograf (Zagreb, 14. VI. 1860 – Zagreb, 15. IV. 1922). Geografiju, povijest i filozofiju studirao u Grazu, Beču, Berlinu i Oxfordu; doktorirao u Grazu. Srednjoškolski nastavnik u Zemunu, Rijeci i Zagrebu. Od 1908. gotovo do smrti profesor na Katedri za geografiju Mudroslovnoga fakulteta (Filozofski fakultet) u Zagrebu. Bavio se teorijom geografije, geografskim metodama, regionalnom geografijom i kršem. Glavna djela: Prilozi sintetičko-analitičkom postupku geografske metode (1893), Geomorfološki problemi iz hrvatskoga Krasa (1901), Novi smjer naše geografije (1902), Zemljopisni i narodopisni opis kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije (zajednom s Dragutinom Hircom, 1905) i dr.

Udruga Žumberački uskoci predala je dopis Komisiji za planinarske puteve (HPS) i Državnoj Geodestskoj upravi o učinjenom stanju, te dobila pozitivan odgovor o navedenom prijedlogu. Također od Komisije za imenovanje ulica u gradu Zagrebu dobiven je pozitivan odgovor da u skoroj budućnosti jedna ulica dobije ime po geografu, Hinku Hraniloviću.
M.R.