Hoće (želi) li Zagrebačka županija pomoći poljoprivrednicima u proljetnoj sjetvi?

Proljetna sjetva i na području Zagrebačke županije izaziva zabrinutost i glavobolju obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima jer će kada uzmemo u obzir najavljene mjere Vlade RH, u odnosu na prošlogodišnju biti skuplja 25 do 30 posto.

Naši poljoprivrednici govore da iz svojih prihoda, u ovom trenutku, nisu u mogućnosti osigurati potrebna financijska sredstva, jer cijene poljoprivrednih proizvoda kod proizvođača ne prate rast cijena gnojiva, goriva, sjemena i dr. I u Zagrebačkoj županiji poljoprivrednici najavljuju “štedljivu” proljetnu sjetvu ili odustajanje od iste, što znači loše i nekvalitetne prinose ili zapuštene oranice. SDP Zagrebačke županije na sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine tražit će raspravu o toj temi te predlaže i donošenje konkretne mjere “Kreditiranje proljetne sjetve 2022. – subvencija kamata”. SDP Zagrebačke županije predlaže da kamatu u 100%-tnom iznosu pokrije Zagrebačka županija, čime bi krediti poljoprivrednim gospodarstvima bili besplatni. Iznos potpore po gospodarstvu iznosio bi do 40 tisuća kuna, ovisno o visini kredita.
Zbog drastičnog rasta cijena sjemena, mineralnih gnojiva, nafte i drugih repromaterijala nužno je pronaći rješenje kako bi se za poljoprivrednike ova izazovna situacija ublažila – ističu u SDP-u Zagrebačke županije te dodaju da se njihovim prijedlogom ublažavaju negativni učinci na likvidnost i prihode poljoprivrednika.
S druge strane, Vladinim Programom potpore poljoprivrednim proizvođačima za provedbu proljetne sjetve (danas završava e-savjetovanje) kao korisnici nisu prihvatljiva obiteljska poljoprivredna gospodarstva te poljoprivredna gospodarstva manja od 3 ha.
Začuđuje i zabrinjava inertnost kojom Zagrebačka županija za razliku od nekih drugih, pristupa problemu proljetne sjetve, odnosno uopće ga kao takvog nije prepoznala. Od ukupnog broja poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji 97% njih su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a više od pola njih manja su od 3 ha. Njima je najteže – ističe predsjednik SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović te dodaje da predloženu mjeru treba razmatrati i kroz cijenu hrane, njezin utjecaj na stočarsku proizvodnju te činjenicu da je Republika Hrvatska ovisna o uvozu hrane, ali i kao demografsku mjeru.
Optimalni rok početka sjetve je 15.travnja i pet minuta je do dvanaest da se donesu mjere pomoći i na županijskoj razini, kako bi poljoprivrednici znali na što mogu računati i kako bi mogli planirati. Trenutna situacija i vrijeme zahtjeva konkretno i brzo djelovanje. Nije vrijeme za deklarativnu podršku – naglašavaju u SDP-u Zagrebačke županije.
SDP ZZ