HDZ I HSS prikrivaju kriminal župana Kožića?


HDZ i HSS svim silama sprječavaju sazivanje izvanredne sjednice Skupštine Zagrebačke županije na kojoj bi se raspravljalo o povjerenju županu Stjepanu Kožiću zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.

Razlog tome je što žele Kožića što duže sačuvati od pritiska javnosti i maksimalno rastegnuti sve postupke, jer ako je župan sada prisiljen na ostavku ide se na nove izbore, a u slučaju da se održi još godinu i pol automatski ga može zamijeniti zamjenik koji je iz redova HDZ-a. Zbog toga su HDZ i HSS, koji su u Skupštini Zagrebačke županije s Kožićem u koaliciji, izveli politički manevar i umjesto sazivanja izvanredne sjednice stavili ovu temu kao zadnju točku na današnju redovnu sjednicu s ciljem da od javnosti i medija sakriju temu odgovornosti župana.
„Želimo detaljnu raspravu i formiranje Povjerenstva koje će utvrditi kontradiktornost županovih izjava i doprinijeti vraćanju povjerenja u predstavničko tijelo Zagrebačke županije. Imamo župana Kožića koji je pod istragom USKOKA i za kojeg je USKOK potvrdio da im je lagao pokušavši sakriti kazneno djelo za koje je optužen. Kožić je o svojoj „aferi 13 butelja“ lagao i na dosadašnjim sjednicama Skupštine Zagrebačke županije i odgovornost je vijećnika da to rasprave, tim više što postoje zapisnici“ – izjavio je Mihael Zmajlović, vijećnik u Zagrebačkoj županiji i podsjetio da je sazivanje izvanredne sjednice zatražilo 17 vijećnika Županijske skupštine iz redova stranaka SDP, Fokus i Most.
Dodatan razlog za potrebu formiranja Povjerenstva, naglasio je Zmajlović, je činjenica da Županijska skupština Zagrebačke županije, niti danas, 6 mjeseci nakon provedenih lokalnih izbora, ne da nije imenovala članove Antikorupcijskog povjerenstva Zagrebačke županije već nije pokrenula niti postupak za imenovanje istih.
„Znakovito je da Skupština Zagrebačke županije na čelu koje je HSS-ova Martina Glasnović i koja uz HDZ čini Kožiću većinu izbjegava bilo kakvu raspravu o korupciji. Možemo li se zapitati rade li to namjerno i čuvaju leđa Kožiću koji je USKOKOV osumnjičenik? Zbog čega? Imaju li i oni umočene prste i boje li se da bi se još neki novi slučaj mogao otvoriti?“ – postavio je pitanje Mihael Zmajlović i podsjetio da se priča o čak 10 sumnjivih situacija u koje je Kožić upleten. Zbog svega ovoga Skupština Zagrebačke županije je zainteresirana strana u postupku jer se radi o zloupotrebi proračuna, a vijećnici trebaju odlučiti hoće li štititi interese Kožića ili interese Zagrebačke županije.
Uz aferu „13 butelja“ to su slučaj dvohljeb kada je Kožić imenovao HDZ-ovca za direktora Županijske uprave za ceste, iako je već bio direktor u drugoj javnoj tvrtki u Velikoj Gorici. Istražne radnje provode se i za poslove asfaltiranja koji su obavljeni bez javnog natječaja. Mediji su puno pisali o županijskoj tvrtki Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije koja je još 2018. godine trebala biti ukinuta te su njezini poslovi prebačeni drugoj kompaniji, ali nisu prebačeni HDZ-ov direktor i tajnica, koji i dalje primaju plaće. Niz je drugih sumnjivih situacija, od afere Petek u Velikoj Gorici, Naftalana do legalizacije zemljišta bivšeg predsjednika Skupštine, zapošljavanja i sumnjivih radnji u županijskim tvrtkama, poput Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije koji je bez natječaja kupio računalni program od tvrtke koju je osnovao njihov kolega zaposlen u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
SDP ZŽ