Gradsko kazalište Jastrebarsko oduševilo novom predstavom

Gradsko kazalište Jastrebarsko ponovno se sastalo s publikom i u čak tri premijerne izvedbe predstave “Tko je ukrao malu balerinu” pokazalo kako iz njihove ljubavi prema kazališnim daskama i publici nastaje čarolija

Milan Fošner napisao je tekst za predstavu, a sam se toliko oduševio njime da ga je odlučio proširiti u roman. “Tekst je nastao “po narudžbi“” Gradskog kazališta Jastrebarsko koje je htjelo komediju, no nakon što sam s redateljem predstave Marijem Kovačem upoznao glumce, počeo sam pisati krimić koji će ljudima biti smiješan. Znao sam da to ne smije biti zatvorena art priča, nego zabavna predstava na koju će doći cijela Jaska. Glavna namjera kod pisanja teksta bila je da publika izađe van iz dvorane i kaže: „Wow, ovo je baš bilo dobro!, ističe Fošner, a prema reakcijama publike vidljivo je da se u tome i uspjelo.


Pod redateljskom palicom Marija Kovača i uz asistenciju Mije Matasić posljednjih su se mjeseci tako održavale intenzivne probe, a oduševljenje publike pokazalo je kako je zaista riječ o zanimljivoj i uspješnoj suradnji.


Mario Kovač o tome kaže: “S ekipom je bio pravi užitak raditi, stvarno je grupa visokomotivirana i mislim da su se pronašli u ulogama. Neki su “debitanti” bili pravo otkriće, a na svoje su došli i veterani grupe jer je svaka, pa i najmanja uloga, dobila svoj scenski prostor, svojih 15 minuta slave.”
Sama predstava detektivska je drama s elementima komedije i napeti triler koji se gledao u jednom dahu, no uz puno smijeha i emocija, što je publika koja prati radi Gradskog kazališta Jastrebarsko i očekivala. Ulogu glavnog lika Ivice Vinkovića utjelovio je predsjednik Kazališta Velimir Kokot, njegovu pomoćnicu Katarinu Sever Lucija Severinac, misterioznu Vandu Majer igrale su Klara Blažek i Jelena Crnković, a suprugu Ivice Vinkovića, Boženu, Petra Cvetić i Elizabeta Nemec. Publiku je dobro nasmijao i Miroslav Borojević u ulozi budućeg gradonačelnika Miroslava Markovića, kao i braća Dren – Leon Bastašić, Ivan Puškar i Igor Stanković. Svoje su umijeće pokazali i Damir Kuzmić, Dominik Sečen, Ivan Vinšćak i Lea Đido Božak.

Još se jednom moglo osjetiti kako glumci i tehničko i umjetničko osoblje Gradskog kazališta Jastrebarsko žive za kazalište, a ne od kazališta, što pokazuje i snagu ove skupine koja u svojim redovima ima kreativce od zanata. U ovoj predstavi bili su to već spomenuta Mia Matasić kao asistentica redatelja, koja je zajedno s Miroslavom Borojevićem, Leonom Bastašićem, Lucijom Severinac i Majom Sadiković osmislila scenu i rekvizite te Zdenka Novosel zadužena na kostime. Glazbu za predstavu odabrao je Mario Kovač, svjetlo dizajnirao Ivica Batušić, a majstor fotografije bio je Ivan Borojević. Na mjestu šaptača bile su Ivana Kokot Radelja i Sonja Stanković, koja je i dizajnerica plakata.


Povodom svojeg 55. rođendana Gradsko kazalište Jastrebarsko još je jednom pokazalo kako i dalje drži ljestvicu vrlo visoko, a pred našim su kazalištarcima nove izvedbe i gostovanja.

P.A.