Gradski vijećnici usvojili plan uređenja zapadnog dijela grada  

Jaskanski su gradski vijećnici na svojoj 19. sjednici donijeli niz odluka, među kojima je ona kojom će se na neurbaniziranom zapadnom dijelu grada omogućiti izgradnja stambeno – poslovne, gospodarske i sportsko – rekreacijske zone

Jedan je to od preduvjeta urbanizacije tog dijela grada koji se proteže od potoka Reka prema šumi Gović, na površini od cca 45 ha, a na kojem je potrebno, između ostalog, izgraditi i komunalnu i prometnu infrastrukturu.

Aktualni su sat, nadalje, već uobičajeno obilježila komunalna pitanja, a na pitanje vijećnika Milana Frkonje i Michaela Sharpa gradonačelnik se osvrnuo i na prošlotjedni prosvjed u Dragi Svetojanskoj. Na inicijativu građana, održan je, naime, prosvjed zbog svakodnevnih problema s kojima se susreću zbog kamionskog prometa. „Ovaj problem nije od jučer i neće biti riješen sutra“, istaknuo je gradonačelnik, no dodao kako se rješenje ipak nazire, u dogovoru svih nadležnih službi i vlasnika kamenoloma, odnosno nositelja koncesije.

Upoznao je javnost kako je izvršen nadzor policijskih službenika i komunalnog redarstva, a one će se kontinuirano provoditi i dalje. Nadalje, Ceste Jastrebarsko očistile su prometnicu, a vlasnik kamenoloma također je preuzeo svoju odgovornost i uključio se u čišćenje prometnice. „Kao što sam i rekao na prosvjedu, asfaltiranje prometnice do samog  kamenoloma djelomično bi riješilo problem. O tome sam razgovarao s vlasnikom i dogovorili smo kako će Grad izraditi potrebnu dokumentaciju, a sam vlasnik izvesti radove na prometnici. Mi ćemo svoj dogovor ispoštovati i uskoro prionuti poslu, želim vjerovati da će tako biti i s druge strane“, zaključio je gradonačelnik.

Karla Mrakužića zanimalo je, pak, hoće li se u skorije vrijeme pokrenuti neke aktivnosti oko uređenja Strossmayerovog trga. Gradonačelnik je odgovorio kako je već ove godine u planu provođenje javne rasprave s građanima i usvajanje koncepta uređenja trga sa svim sadržajima, što je zbog samog položaja trga, tik uz državnu cestu, itekako zahtjevan posao. Traži se, nadalje, način za prijavu tog projekta za sufinanciranje na EU fondove, koristeći nove smjernice – pametno, zeleno, održivo.
ke zajednice Grada Jastrebarskog za 2023. godinu, ali i odluku kojom će Grad Jastrebarsko sufinancirati boravak djece, za koju do kraja ove pedagoške godine nema mjesta u gradskim vrtićima, u vrtićima drugih osnivača.

Prihvaćeno je i Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje srpanj – prosinac 2023. godine, kao i niz drugih tehničkih točaka potrebnih radi usklađivanja s propisima.
Vijećnici su dali podršku i peticiji mještana Malunja te će se pristupiti traženju novog mogućeg prometnog rješenja za usporavanje prometa.

P.A.