Gradonačelnik Novosel traži od župana Kožića proglašenje prirodne nepogode!

Zbog niskih temperatura od čak -6° C i snijega koji su u noći sa 6. na 7. travnja pogodili i područje Jastrebarskog stradali su voćnjaci, vinogradi te nasadi jagoda, ali i rane povrtne kulture

Prema prvim procjenama, voćnjaci su stradali više od 90%, a strašne štete nastale su i u vinogradima, pa vinogradari, nažalost, ne očekuju niti 50% uobičajene berbe. Ukupna šteta za područje Grada Jastrebarskog procjenjuje se na više od 15 milijuna kuna.
Prema tome, Gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel zatražio je od Župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića da u najkraćem mogućem roku proglasi prirodnu nepogodu uzrokovanu mrazom za područje Grada Jastrebarskog, kako bi jaskanski poljoprivrednici koji su pretrpili štete od mraza na poljoprivrednim kulturama (nasadi voćaka, vinograda, jagoda i ranih povrtnih kultura), mogli iste prijaviti nadležnom Upravnom odjelu Grada Jastrebarskog te tako stvoriti preduvjete za naknadu u vidu financijskih sredstava, o čemu odluku donosi Vlada Republike Hrvatske na kraju godine.

GJ