Gradonačelnik Novosel svečano uručio ključeve 6 vatrogasnih vozila


Jaskanski vatrogasci zaključili su iznimno izazovnu godinu na najljepši način – uručeni su im ključevi čak 6 vozila, nagrađeno je 10 najoperativnijih vatrogasaca te je predstavljena monografija koja čuva gotovo stoljetnu tradiciju organiziranog vatrogastva u Jastrebarskom.


Sve je to bilo dio sjednice Skupštine Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog održane 29. prosinca u Kongresnom centru Princess.
U radnom dijelu sjednice izglasan je Plan rada za 2022. godinu, kao i prateći Plan prihoda i rashoda, što su nazočnim članovima Skupštine predstavili predsjednik Željko Popović i zapovjednik Vedran Boričević.


-Zahvaljujem Gradu Jastrebarskom, Zagrebačkoj županiji i županijskoj vatrogasnoj zajednici koji prate naš rad i omogućuju nam da svoje dužnosti obavljamo na kvalitetan način. Prije svega, moram zahvaliti svim vatrogascima koji djeluju isključivo na volonterskoj bazi, no spremni su izvršavati i najzahtjevnije zadaće, rekao je u svom obraćanju predsjednik Popović.


Bila je ovo prilika i za nagrađivanje vatrogasaca koji su se u 2020. i 2021. istaknuli svojom hrabrošću i operativnošću te zaslužili status Najoperativnijeg vatrogasca.
U 2020. godini to su sa 7 intervencija David Benko, član DVD-a Črnilovec u kategoriji ostalih postrojbi, Matija Lacković iz DVD-a Plešivica s 10 intervencija u kategoriji primarnih postrojbi te Dubravko Čurković iz središnjeg DVD-a Jastrebarsko s 38 odrađenih intervencija.

U 2021. godini 5 je vatrogasaca ostalih postrojbi dobilo priznanja za 4 intervencije. To su Luka Vukušić i Tomislav Gugec (DVD Čabdin), Bojan Pozderac (DVD Črnilovec), Dubravko Sedmak i Željko Grgečić (DVD Malunje Hrastje).
U kategoriji primarnih postrojbi istaknuo se Nikola Šegudović, član DVD-a Cvetković s 15 intervencija. U ime svih nagrađenih prisutnima se obratio Goran Batušić, najoperativniji vatrogasac u 2021. godini, član središnje postrojbe DVD-a Jastrebarsko koji je odradio čak 71 intervenciju.

-Godinu smo započeli intervencijama na potresom pogođenim područjima, a izazovi su nas pratili i u njezinom nastavku. Uspješno smo se s njima nosili, a važno je naglasiti kako sve to radimo na dobrovoljnoj bazi, uz visoku motiviranost. Čestitam nagrađenim vatrogascima koji su bili glavni kotačići u svojim postrojbama i kao takvi pokrenuli mnogo manjih kotačića. Sve to skupa pokreće moćan stroj – jaskansko vatrogastvo, istaknuo je Batušić.

Njemu je u svom govoru čestitao i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, ujedno i izaslanik Glavnog vatrogasnog zapovjednika, istaknuvši kako su jaskanski vatrogasci perjanica županijske organizacije, a pojedinci poput Gorana koji daju čitavog sebe, najveći oslonac i uzor drugima.


U svečanoj prilici predstavljena je monografija Vatrogasna župa Jastrebarsko 1929. – 2019., važan dokument koji čuva povijest vatrogastva Jaske, ali i općina Klinča Sela, Krašića, Pisarovine i Žumberka.
O monografiji je u ime nakladnika govorio predsjednik Željko Popović, a svoj su osvrt dali i predstavnici Vatrogasnih zajednica općina Klinča Sela Antonijo Grubiša, Krašić, Roberto Ilijanić, Žumberak, Zdravko Petretić te tajnik Zajednice iz Pisarovine Tomislav Stepić.

-Vatrogasci su i puno više od riječi napisanih u ovoj knjizi. Oni su ponos i hrabrost Jaske, odgajaju našu djecu i mlade, obogaćuju društveni život, osobito u ruralnim dijelovima, predstavljaju naš grad i kraj u najboljem svijetlu te visoko podižu ljestvicu moralnosti, požrtvovnosti i ljudskosti, naglasio je u svom govoru predsjednik Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog Leon Bastašić.


U najsvečanijem dijelu, gradonačelnik Zvonimir Novosel uručio je ključeve 6 vozila vatrogasnim društvima Gornja Reka, Donji Desinec, Sveta Jana, Plešivica i Jastrebarsko.
Nakon izvršenog prijavka i smotre, zapovjednik Vedran Boričević rekao je više o samim vozilima koji su dio velikog projekta opremanja jaskanskih vatrogasaca, a koji se dijelom provodi i uz kreditno zaduženje koje otplaćuje Grad, a u fazi nabavke su još 4 vozila.

Vozila su nabavljena planski i prema potrebama za sve vrste intervencija, jer pokrivaju urbana, nizinska, brdska i šumska područja. Svako od 23 jaskanskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, kao i 2 u gospodarstvu, ima svoje zadaće, kako bi sustav zaštite od požara funkcionirao.


Gradonačelnik Zvonimir Novosel u svom je govoru istaknuo kako su vatrogasci itekako zaslužili ova ulaganja. „Odlikuju vas sloga, zajedništvo, pomoć koju ste spremni pružiti kad je to najpotrebnije. To ste prije godinu dana pokazali u Sisku, Petrinji i Glini, ali i na području našega grada kad god je to potrebno“, dodao je. Gradonačelnik je čestitao najoperativnijim vatrogascima, ali i članu DVD-a Jastrebarsko Vladimiru Karasu kojem je nedavno uručeno najviše vatrogasno odlikovanje, Plaketa i povelja s likom Mirka Kolarića.


Župnik župe svetog Nikole Filip Marić blagoslovio je sve vatrogasce poželjevši da ih i u novoj godini prati Božji zagovor.
U ime svih društava gradonačelniku je zahvalio predsjednik Željko Popović, ponosan na sve ono što su vatrogasci imali prilike pokazati.

Kvartet saksofona u sastavu: Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Goran Jurković, alt saksofon, Dragutin Roić, tenor saksofon i Lovro Kopač, bariton saksofon, nastupio je s dvije skladbe te tako učinio ovu svečanu večer još posebnijom.
P.A.