Gradonačelnici Jastrebarskog, Samobora i Svete Nedelje, načelnici Klinča Sela i Žumberka složni: Želimo zajedno upravljati vodom!

Gradonačelnici Jastrebarskog, Samobora i Svete Nedelje te načelnici Klinča Sela i Žumberka slažu se kako je pitanje upravljanja vodom važnije od politike

Predlažu stoga zajednički model upravljanja vodoopskrbom, budući da novom Vladinom Uredbom o uslužnim područjima niti jedna od ovih sredina nema uvjete za samostalno uslužno područje.
Zajednički su podnijeli primjedbe na nacrt prijedloga Uredbe u kojima traže da se oformi novo uslužno područje bez Grada Zagreba, koji također podržava ovaj model.
Nastavak je to borbe koju su ovi lokalni čelnici pokrenuli još prošle godine, a već tada su se složili kako nisu protiv spajanja, već traže da ono bude realno, a ne politički obojano.
Stoga se nadaju i podršci Vlade RH za svoj prijedlog, a za to ostvaruju i uvjete jer  predloženo uslužno područje na kojem se isporučuje voda za ljudsku potrošnju od oko 4 milijuna kubnih metara godišnje, čime je ono veće od nekih susjednih kojima je takva mogućnost spajanja omogućena.
Vode Jastrebarsko d.o.o. u ovom bi prijedlogu bile zakonsko društvo preuzimatelj, a po njegovu prihvaćanju osnovalo bi se novo trgovačko društvo novog naziva koje bi ujedinilo vodovode svih navedenih jedinica lokalne samouprave, a u kojem bi se odredili i poslovni udjeli.
Gradonačelnici i načelnici tvrde kako će na ovaj način puno kvalitetnije upravljati vodoopskrbom, što će značiti i smanjenje gubitaka, veću mogućnost povlačenja sredstava iz fondova EU, ujednačavanje cijena i racionalizaciju poslovanja, ali i priuštivost cijene vodne usluge, osobito kad se izgrade sustavi javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.
Podsjetimo, u tijeku je donošenje Vladine Uredbe o uslužnim područjima kojom se na području cijele Hrvatske uspostavljaju tzv. uslužna područja. Konkretno, umjesto dosadašnjih 160 isporučitelja vodnih usluga, uspostavilo bi se 41 uslužno područje s jednim isporučiteljem, odnosno skoro 5 puta manje, a ako prijedlog Jastrebarskog, Samobora, Svete Nedelje, Klinča Sela i Žumberka bude prihvaćen, uspostavilo bi se i 42. uslužno područje, 10. po veličini u Republici Hrvatskoj.

P.A.