Građanski odgoj nas uči kako biti tolerantan, odgovoran i osviješten stanovnik županije!


ZAPREŠIĆ, 13. svibnja 2021. – Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, danas je u Zaprešiću, u jeku predizborne kampanje za lokalne izbore, predstavio inicijativu uvođenja građanskog odgoja, u sklopu svog programa „Županija kakvu trebam“. Rekao je da je obrazovanje jedno od ključnih točaka programa koji je kreiran u suradnji s građanima, prema njihovim stvarnim potrebama.

„Obrazovanje je jedno od ključnih programskih smjernica programa Županija kakvu trebam. Uloga Županije je ulagati u obrazovanje, bilo da se radi o infrastrukturi obrazovnih institucija ili stvaranju boljih programa. Županija, osim dostatnih kapaciteta, mora osigurati gradovima i općinama kvalitetne programe te povezati obrazovni sustav s potrebama gospodarstva.“, izjavio je Zmajlović.
Naglasio je važnost ulaganja i u razvoj obrazovnog kurikuluma. Tako je jedan od prijedloga uvođenje građanskog odgoja u škole, po modelu nekih drugih gradova i županija. Zmajlović napominje kako je građanski odgoj nužno uvesti u škole jer se kod učenika razvijaju ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštivanju ljudskih prava kao i na razumijevanju života u građanskom društvu.
„Kvalitetan obrazovni kurikulum odgaja i obrazuje pametne i samosvjesnije ljude, koji će jednog dana živjeti i raditi na području Zagrebačke županije i stvarati dodanu vrijednost. Jedna od komponenti takvog obrazovanja je i građanski odgoj koji nas uči toleranciji, poštivanju različitosti, uči nas izboriti se za sebe, svoja prava, prava svojih sugrađana, ali i nošenju sa svakodnevnim izazovima vremena u kojem živimo. Građanski odgoj nas uči kako biti tolerantan, odgovoran i osviješten stanovnik Zagrebačke županije.“, istaknuo je Zmajlović.

Mihaela Zmajlovića kao kandidata za župana došao je podržati i predsjednik SDP-a Hrvatske, Peđa Grbin. Grbin je istaknuo da je kao nekome tko je došao iz Pule u srednju školu u Zagreb, bilo poprilično neobično koliko je bilo učenika koji su svakoga dana satima putovali iz gradova Zagrebačke županije do škole u Zagreb. Razlog tome jest činjenica što na području Zagrebačke županije nije bilo dovoljno kvalitetnih škola u koje bi učenici išli, stoga su morali svoje obrazovanje nastaviti u Zagrebu. Ističe da se nakon 25 godina nije previše toga promijenilo i da Zagrebačka županija nije dovoljno napravila kako bi na svom području poboljšala kvalitetu obrazovanja.

„Obrazovanje jedna je od zadaća područne samouprave. Izuzetno mi je drago što Mihael Zmajlović i SDP tom dijelu svog programa posvećuje dodatnu pažnju. Kada govorimo o obrazovanju, izgraditi nove škole nije dovoljno. Mi moramo osigurati da te škole budu opremljene i kvalitetne, baš kao i znanje koje će učenici usvojiti u tim školama i koje mora biti dobra podloga za stvarni život. Zato je izuzetno važno u škole uvesti građanski odgoj. Mihael Zmajlović i naša lista za Zagrebačku županiju jamac je da ćemo na ovom području u iduće 4 godine to promijeniti i pružiti obrazovanje kakvo djeca i građani trebaju.“, zaključio je Grbin.
SDP ZŽ