Grad Jastrebarsko osigurat će učenicama besplatne higijenske uloške


Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel među prvima u Hrvatskoj odlučio se pridružiti inicijativi protiv menstrualnog siromaštva. Tako će od sljedeće školske godine Grad učenicama osnovne i srednje škole osigurati besplatne higijenske uloške.

U tu je svrhu za sljedeću godinu osigurano 30 tisuća kuna, a putem škola higijenski ulošci će se dostaviti učenicama. Projekt će se nastaviti tijekom cijele školske godine.
-Nažalost, ova tema je u našem društvu još svojevrstan tabu. Želja nam je napraviti iskorak i poslati poruku iz jednog malog grada koji malom gestom može napraviti veliki pomak u razmišljanju. Siromaštvo je nažalost prisutno, a higijena temeljno pravo svakog čovjeka pa se nadam kako se ovom gestom šalje jasna poruka i kako će se u nju uključiti što više gradova, ističe gradonačelnik Zvonimir Novosel.
Naime, prema istraživanjima o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine, čak trećina žena prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Zabrinjava i podatak da neke učenice zbog manjka higijenskih uložaka izostaju s nastave ili se osjećaju vrlo neugodno jer nemaju dovoljno da ih promijene.
P.A.