Grad Jastrebarsko je kvalitetan i siguran grad za život


Kao načelnik Policijske postaje Jastrebarsko uložiti ću maksimalne napore kako bi i nadalje u svojim svakodnevnim zadaćama policijski službenici postupali uljudno, profesionalno i zakonito, poštujući sve slobode i prava građana, rekao nam je u razgovoru Tomislav Baštek.

Pedesetogodišnji Tomislav Baštek, u proteklih tridesetak godina radio je na poslovima policajca, šefa smjene policijske postaje, voditelja grupe Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice, policijskog službenika za provedbu nadzora rada granične kontrole u Ravnateljstvu policije, načelnika Postaje granične policije Zagreb, voditelja Odjela za graničnu kontrolu u Sektoru za granicu PUZ-a, da bi prije nekoliko mjeseci došao za načelnika Policijske postaje Jastrebarsko. Sudionik je Domovinskog rata, odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata. Završio je dvadesetak tečajeva/specijalizacija u području rada policije na Policijskoj akademiji. Više od 10 godina obavljao je poslove izvanrednog predavača na specijalističkom tečaju granične policije na temu taktika postupanja te instruktora FRONTEX-ove obuke za vođe grupa za zaštitu državne granice. Sve to govori da je jaskanska policijska postaja dobila za načelnika iskusnog policijskog profesionalca. S takvim je čovjekom ugodno razgovarati jer nema teme iz policijskog djelokruga o kojoj s Baštekom ne možete razgovarati.
Iako niste dugo u Jastrebarskom vjerujemo da ste kao policijski profesionalac dosad pohvatali sve konce. Zbog svoje veličine teritorija jaskanska policijska postaja specifična je u odnosu na druge?
-Što se tiče prihvaćanja od strane zaposlenika i reakcije na moj dolazak, to biste morali njih pitati, međutim osobnom percepcijom smatram da je pozitivna i kooperativna. Ono što očekujem od svojih suradnika, pod tim mislim na cjelokupni operativni i neoperativni sastav, jest profesionalni pristup radu u svakodnevnom obavljanju svojih zadaća. To je ono na čemu inzistiram. Prioritet nam je biti na usluzi građana i da se represija primjenjuje u situacijama kada je to nužno zbog održavanja povoljnog stanja sigurnosti uz naglasak da je prvi odabir postupanje u formi prevencije i to kroz suradnju nas s građanima, jer većina je građana pozitivna i pridržava se zakona, dok je najmanji broj onih koji ulaze u područje protupravnog ponašanja. Da, evo prošlo je 9 mjeseci , međutim kao u dosadašnjem radu tako i sad na poslovima načelnika ove Postaje ulažem maksimalan trud kako bi spoznao sve specifičnosti područja rada zajedno s pomoćnicima i ostalim suradnicima. Naravno velika podrška Policijske uprave zagrebačke tome uvelike pomaže. Policijska postaja Jastrebarsko specifična je postaja zbog svoje veličine u odnosu na druge postaje. Proteže se od Žumberačkog gorja, granice s Republikom Slovenijom sve do Pokupske nizine, tj. do rijeke Kupe. Područje obuhvaća površinu od 634 km/2. s četiri opčine i jednim gradom. Od velike je važnosti suradnja s lokalnom zajednicom koja se ostvaruje kroz zajedničke sastanke Vijeća za prevenciju kao i putem Sporazuma o međuresornoj suradnji i koordinaciji u području sprječavanja nasilja i drugih potencijalno rizičnih ponašanja na lokalnoj razini.
Sigurno već imate podatke s kojima možete komparirati prošlu godinu kada je u pitanju postupanje vaših djelatnika. Svjedoci smo da u vašim izvještajima svakodnevno čitamo o prometnim prekršajima i nesrećama. Što kaže statistika?
-Na području Policijske postaje Jastrebarsko u prvih 6.mj. 2021. evidentirali smo ukupno 58 prometnih nesreća (2020.g.- 58 PN), od toga 28 prometnih nesreće s ozlijeđenim osobama (2020.g.- 32 PN) u kojima je 9 osoba zadobilo teške tjelesne ozljede (2020.g. 7 TTO) i 42 osoba lakše tjelesne ozljede (2020.g.- 32 LTO), dok je u 26 prometne nesreće nastala materijalna šteta (2020.g.-70 PN). U prvih 6.mj. 2021. nije bilo prometnih nesreća sa posljedicama smrti, a u 2020.g. dogodila se je jedna prometna nesreća sa smrtnom posljedicom. Uspoređujući navedene podatke za 2021.godinu u odnosu na 2020. ukupan broj nesreća smanjen je za 12 (-17,1%), broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen za 4 (-12,5%), dok je ukupan broj ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na 2020.g., povećan za 11 (+27,5%). Okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su najčešće greške sudionika u prometu, tj. vozača, brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno kretanje kolnikom, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno mimoilaženje i dr. U prvih 6.mj. 2021. Policijska postaja Jastrebarsko evidentirala je 1631 prekršaja u cestovnom prometu, dok je za isti period prošle godine evidentirala 1641 prekršaj. Najviše prekršaja utvrđeno je: brzina, uporaba mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa, vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisno parkiranje i dr. I nadalje policijski službenici intenzivno će raditi na poboljšanju sigurnosti i podizanju prometne kulture, kako kroz preventivne tako i kroz represivne aktivnosti i postupanja.
Akcije kontrole prometa su skoro svakog vikenda. Mediji ih redovno najavljuju ali nažalost ima onih koji misle da se to njih ne tiče. Kako to tumačiti?
-Nažalost uz razna priopćenja vezano za sigurnost prometa, pojačanog nadzora vozača i dr., još uvijek imamo vozače i druge učesnike u prometu koji, bez obzira što su svjesni da činjenje prekršaja su u uzročno-posljedičnoj vezi s događajima prometnih nesreća, ista čine. Za takve vozače ukoliko se zateknu u činjenju navedenih prekršaja policijski službenici, protiv istih će se primijeniti zakonske odredbe, te ih privoditi na nadležni prekršajni sud sa zahtjevom za izricanje kazne zatvora umjesto novčane kazne i određivanje zaštitnih mjera, oduzimanje vozila i dr.
Vidimo da su učestale provale u vikend kuće kojih na našem području ima dosta, ali i u obiteljske kuće. Koliko je tome doprinijela ekonomska situacija u zemlji, ili pak ima onih koji su odlučili živjeti od kriminala?
-Policijska postaja Jastrebarsko, zabilježila je slijedeća kaznena djela: Provale u vikendice: 2020. godine – 12 KD, 2021. (do 15.7.) – 6 KD. Narušavanje nepovredivosti doma (gdje su uglavnom objekti napada vikendice): 2020. – 15 KD, 2021. (do 15.7.) – 6 KD. Provale u kuće: 2020. – 13 KD, riješeno 1 KD, 2021. (do 15.7.) – 13 KD, 6 KD riješeno. Dok su ostala kaznena dijela u fazi kriminalističkog istraživanja. Ono kroz što se vidi naš rad, odnosno rad policije je podatak koji potkrjepljuje činjenicu da smo na višu razinu podignuli otkrivačku djelatnost što ujedno pruža jasnu poruku svim potencijalnim “provalnicima”.
Svjedoci smo da je u vrijeme ove pandemije porast obiteljskog nasilja. Kakva je situacija u jaskanskom kraju?

-Statistički gledano za vrijeme ove pademije u prvoj polovini 2021. godine Policijska postaja Jastrebarsko evidentirala je 42 prekršaja vezano za obiteljsko nasilje, dok je u prvoj polovici prošle godine evidentirano 36 prekršaja što je povećanje za za 16,67%. Međutim statističke podatke treba gledati šire, odnosno već godinama se kontinuirano promovira od raznih institucija pa tako i od policije nulta stopa tolerancije na nasilje u obitelji. Što to znači? Svi oni koji svjedoče obiteljskom nasilju ili su potencijalne žrtve, s većim se povjerenjem i češće obraćaju policiji očekujući od njih zaštitu. Upravo ovi podatci pokazuju da se više zadire u takozvanu “tamnu brojku” obiteljskog nasilja koja je prije ostajala između četiri zida, o kojoj se šutjelo, a sada se “progovara”. Ukratko bi se osvrnuo na droge. Droga je na žalost svugdje prisutna. Rezultate suzbijanja zloupotrebe droga treba promatrati kroz naš bolji operativni rad i neizostavnu suradnju s građanima u smislu društvene odgovornosti. Stoga bih podsjetio roditelje koliko je bitan odnos s djecom u smislu otvorene komunikacije i povjerenja koje su vrlo često kvalitetna prevencija mogućih protupravnih ponašanja mladih. Nema mjesta, grada gdje droga nije prisutna pa po tome nismo ni mi drugačiji, što ne znači da nismo svjesni potrebe pojačanog rada policije na zapljeni narkotika.
Ulazak Hrvatske u Schengen očekuje se iduće godine. Recite nam za kraj hoće li se time nešto bitno promijeniti u radu Policijske postaje Jastrebarsko?
Najavljeni ulazak Republike Hrvatske u prostor Schengenske unije u bitnome neće promijeniti način rada Policijske postaje Jastrebarsko osim u segmentu preraspodijele policijskih službenika u sastavu granične policije o čemu se zajedno sa Policijskom upravom zagrebačkom i Ravnateljstvom policije odnosno Ministarstvom unutarnjih poslova planiraju određena kadrovska i organizacijska rješenja. Što se tiče pak boravaka državljana trećih zemalja u usporedbi s 2020. evidentirano je povećanje dolazaka radi zapošljavanja i nastanjenja na području koje se nalazi na postajnom području PP Jastrebarsko. U istom razdoblju po evidenciji koju vodimo evidentirano je 50 % više zahtjeva i odobrenih dozvola za boravak i rad temeljem zapošljavanja državljana trećih zemalja. Sukladno interesu Republike Hrvatske radi se zapošljavanju deficitarnih zanimanja pretežno u djelatnosti građevinarstva ali i drugih zanimanja koja nedostaju u gospodarstvu Republike Hrvatske. Zapošljavaju se pretežno državljani Indije, Nepala, Bangladeša, Kosova, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije. Tu su stvari u potpunosti jasne obzirom na propisane kriterije i način odobravanja dozvola za boravak i rad stranaca. Htio bi još samo dodati da je grad Jastrebarsko kvalitetan i siguran grad za život. Također se to odnosi i na susjedne općine. Iskoristit ću i ovu priliku da zbog dobre riješenosti kaznenih djela i prekršaja zahvalim svim svojim djelatnicima, građanima na suradnji, a što je u konačnici donijelo iznimne rezultate u više aspekata, posebice u okolnostima pandemije i potresa koje nije zaobišlo ni ovo područje. Rezultati me čine ponosnim načelnikom policijske postaje našeg Jastrebarskog, koji ujedno i dokazuju da je kvaliteta življenja na ovim prostorima na zavidnoj razini.
Čitateljima i građanima svog postajnog područja poručujem da ću kao načelnik Policijske postaje Jastrebarsko biti primjer policijskim službenicima svoje postaje. Uložiti ću maksimalne napore kako bi i nadalje u svojim svakodnevnim zadaćama policijski službenici postupali uljudno, profesionalno i zakonito, poštujući sve slobode i prava građana. Uz to, u suradnji sa svim članovima društvene i lokalne zajednice, želim naš svakodnevni suživot učinili što sigurnijim i ugodnijim.
I na kraju htio bi podsjetiti naše građane na intenzivnu provedbu preventivne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”, sa svrhom sprječavanja zlouporabe oružja, streljiva, minsko-eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava. ali i utjecanja na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od navedenog. Provedbom kampanje, pozivaju se i apelira se na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste policiju na broj telefona 192, nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo ili na besplatnu telefonsku liniju 0800 8892, gdje se isti prethodno mogu detaljno informirati o detaljima kampanje i dragovoljnoj predaji oružja.
Ivica Krčelić