Glazbom baroka počeo Jaska art festival

 

U srijedu, 11. listopada Hrvatski barokni ansambl otvorio je šesti po redu Jaska Art Festival koncertom u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom

Ako se po jutru dan poznaje onda će ovogodišnji Jaska art festival popratiti veliki broj naših sugrađana ljubitelja ozbiljne glazbe. Naime, jaskanska župna crkva bila je ispunjena do posljednjeg mjesta na prvom koncertu festivala koji je odisao baroknom glazbom Georga Fridericha Hendela u izvođenju Hrvatskog baroknog ansambla specijaliziranog za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama.

Ansambl je utemeljen 1999. godine i okuplja glazbenike mlađe generacije, zaljubljenike u iskonski zvuk i stilski osviještenu interpretaciju koja je u skladu s duhom i poetikom vremena u kojem je nastala. Ravnateljica ansambla je renomirana violinistica Laura Vadjon.

Kao solisti na koncertu u Jastrebarskom nastupili su Pavao Mašić na orguljama, Stjepan Nodilo na baroknoj oboi i naš sugrađanin Krešimir Fabijanić na baroknoj trubi.

Na samom početku publici su se obratili umjetnički voditelji festivala Nikola Fabijanić i Linda Mravunac Fabijanić koja je najavila i ostale koncerte koji će se u naredna dva tjedna održati u našem gradu. Festival je otvorila zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić.

Festival se nastavlja u petak, 13. listopada od 20 sati u Glazbenoj školi Jastrebarsko gdje će se  predstaviti sopranistica Lucija Borković, flautistica Ariana Gugec, gitaristica Anđela Jelavić, trubač Andrija Borković, saksofonisti Nikola Smetko, Patrik Prežgaj i Dragutin Roić i njihovi stariji kolege: pijanistica Linda Mravunac Fabijanić i saksofonist Goran Jurković.

I.K.