Glazbeno-scenski program “Po dragom kraju” i skupština jaskanske Matice

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom u petak, 10. ožujka 2023. u 19:30 sati u Glazbenoj školi Jastrebarsko (Zrinski-Frankopanska 13, Jastrebarsko) organizira glazbeno-scenski program “Po dragom kraju” i redovnu izbornu skupštinu jaskanskog ogranka

Uz redovne članove ogranka, na ovaj svečani program pozvani su i svi prijatelji, suradnici i budući članovi Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom. Program “Po dragom kraju”, koji su jaskanski Matičari od milja nazvali “Lijepom našom”, kroz splet glazbeno-scenskih nastupa uglednih jaskanskih i hrvatskih umjetnika (glumaca, svirača i pjevača) sve prisutne  prošetat će mnogim hrvatskim krajevima. Svoje mjesto tu će naći i legendarne, nezaboravne melodije i stihovi iz Dalmacije, Slavonije, Istre, Kvarnera, Međimurja, ali, naravno, i našeg Prigorja.
Matica hrvatska utemeljena je 10. veljače 1842. godine pod nazivom Matica ilirska, sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova te jedan od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj. Prvi predsjednik Matice bio je grof Janko Drašković, istaknuti političar i najstariji član hrvatskog narodnog preporoda, a naziv je promijenjen u Matica hrvatska1874. Prvo Matičino izdanje bio je Gundulićev “Osman” 1844, a to se i danas smatra pravim kulturnim i političkim pothvatom. Od 1971. do 1990. rad Matice hrvatske je zabranjen. Danas u Hrvatskoj i u svijetu djeluje više od 130 ogranaka Matice hrvatske koji su zbog svoje bogate kulturne djelatnosti u svojim mjestima nezaobilazni, a ponegdje i jedini nositelji kulturnoga života.
Matica hrvatska u Jastrebarskom djelovala je već u drugoj polovici 19. stoljeća, kada su njezini istaknuti članovi bili “otac domovine” Ante Starčević i njegov nećak David Starčević, tada žitelji Jastrebarskog. Početkom sedamdesetih, za vrijeme Hrvatskog proljeća, ponovo je obnovljen rad Matice u Jastrebarskom. Član jaskanske Matice tada je bio i slavni slikar i scenograf Ljubo Babić. No, djelovanje Matice ubrzo je zabranjeno. Dvadeset godina kasnije, uspostavom hrvatske države, ponovo se pokreće rad Matice u Jastrebarskom, ali tada počinje rat i sve ponovo zamire…
Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom obnovljen je 19. studenog 2010. i od tada kontinuirano djeluje na promicanju narodnog i kulturnog identiteta hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkoga, znanstvenoga i duhovnoga stvaralaštva te baštine grada Jastrebarskog, jaskanskog kraja i šire. Jaskanski ogranak do sada je organizirao brojna događanja na području jaskanskog kraja, Zagrebačke županije i Zagreba, izdao 18 vrijednih knjiga te obnovio djelovanje Gradskog pjevačkog društva “Javor” čiji korijeni sežu u daleku 1875. i koji sada slavi 10 godina kontinuiranog djelovanja.
Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom svojim djelovanjem obuhvaća prvenstveno područje Grada Jastrebarskog te okolnih općina – Klinča Sela, Krašić, Pisarovina i Žumberak.
Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom od 2010. je Klementina Škrabe, a Predsjedništvo od 2010. do 2023. uz nju čine potpredsjednik Želimir Hrković, tajnik Stjepan Volarić, blagajnica Vesna Tadić te članovi Josip Falica, Zvonimir Kufrin i Nino Škrabe.
Na programu “Po dragom kraju” moći će se nabaviti i najnovija knjiga objavljena u nakladi jaskanskog ogranka, “Jaskanski kraj u slici i riječi”, po promotivnoj cijeni od 30 eura.

MH