Gabriele, dobro došao u naš mali grad!

Gabriel Golubić, rođen 3. siječnja, prva je ovogodišnja beba čiji su roditelji Valentina i Kristian podnijeli Gradu zahtjev za pomoć pri nabavi opreme

S najljepšim željama posjetio ga je gradonačelnik Zvonimir Novosel, jer je posjet prvoj i stotoj jaskanskoj bebi već lijepa višegodišnja tradicija. Pridružili su mu se njegova zamjenica Nikolina Ribarić i predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić.
Jastrebarsko bilježi lijepe brojke kad je riječ o broju novorođene djece. Naime, u 2022. godini rođeno je 143 djece čiji su roditelji podnijeli zahtjeve Gradu, što je za 31 dijete više nego u 2021.
Grad Jastrebarsko nastavlja i sa sufinanciranjem naknada za opremu novorođenog djeteta, a taj je iznos lani uvećan za 500 kuna po djetetu pa one u ovoj godini iznose 400 Eura za svako prvo i drugo te 930 Eura za treće i svako sljedeće novorođeno dijete u obitelji.
Gradonačelnik je prilikom posjeta istaknuo kako samo ova mjera zasigurno neće potaknuti nekoga da postane roditelj, već je za to nužna sveobuhvatna nacionalna populacijska politika, ali njome Grad Jastrebarsko pokazuje koliko je važno ulagati u djecu.

Nastojimo kontinuirano podizati standard ulaganja u djecu. Prošle smo godine podigli naknade za novorođenu djecu, ove smo povećali subvencije za obrte „dadilja“. Svakoj bebi želim najsrdačniju dobrodošlicu u Jasku, a Gabrielu i njegovim roditeljima da im ovi prvi i najslađi dani prođu uz što manje briga i što više smijeha i radosti“, istaknuo je Novosel te dodao kako je izgradnja dječjeg vrtića među prioritetnim projektima koje Grad planira.
Gabriel je dobio i auto sjedalicu koju su osigurali Grad i Društvo naša djeca Jastrebarsko. Ministarstvo znanosti i obrazovanja verificiralo je, naime, preventivni program „Sa mnom si siguran“ koji je krenuo s provedbom, a s ciljem podizanja sigurnosti djece u prometu na njemu će zajednički raditi Vijeće za prevenciju Grada Jastrebarskog, Dječji vrtić Radost, Policijska uprava Zagrebačka i Policijska postaja Jastrebarsko, Autoklub Jastrebarsko i partneri.


Auto sjedalicu smo Gabrielu poklonili kao simbol brige o zaštiti naših najmlađih sudionika u prometu. Kroz projekt „Sa mnom si siguran“ o tome ćemo podučavati djecu, polaznike Dječjeg vrtića Radost, i njihove roditelje, a upravo je jedan dio aktivnosti posvećen edukaciji građana o pravilnom korištenju auto sjedalica“, pojasnila je Nikolina Ribarić.
Grad Jastrebarsko izlazi u susret mladim obiteljima pa je uvjet za ostvarivanje prava na naknadu da su u Jaski prijavljeni tek 6 mjeseci, dok je u drugim sredinama slučaj i po nekoliko godina. Jedna je to od mjera kojima se nastoje omogućiti što bolji uvjeti za svaku obitelj, ali i privući nove stanovnike u naš grad.

P.A.