Freske kao dodatan ukras, religijska i kulturna vrijednost Župe Preobraženja Gospodnjega

Ubrzano se radi na izradi fresaka u grkokatoličkoj Župi Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom kako bi crkva bila spremna za svetkovinu Uskrsa

Bit će ovo dodatan ukras crkvi koja je podignuta 2011. godine, no i velik doprinos religijskoj i kulturnoj baštini Grada Jastrebarskog.

Oslikavanje crkve započelo je u 2020. godini i provodi se u fazama, a radovi su započeli na pročelju crkve te se sada izvode u samoj unutrašnjosti. U prvoj fazi tako je oslikan najsvečaniji, oltarni dio, a do Uskrsa će biti završena i druga faza uređenja lađe crkve. Radove izvode akademski slikari iz slikarsko – konzervatorske radionice Vuksan, po strogim pravilima izrade freski i ikona koja nalaže bizantski stil u kojem je crkva građena.

Tako se u tehnici al secco na bočnim zidovima oslikavaju motivi iz Novog zavjeta, a strop krasit će motivi velikih blagdana.
Dinamikom izvođenja radova zadovoljan je župnik, otac Marjan Jeftimov, koji ovom prilikom zahvaljuje vjernicima i Gradu na pomoći u realizaciji projekta koji je za Župu od iznimnog značaja.

Uz križevačku katedralu Presvete Trojice naša će crkva biti jedina oslikana na ovaj način u cijeloj eparhiji. Osim što je to vrlo značajno za samu Župu i vjernike, značajno je i za cijeli kraj“, naglašava otac Jeftimov, te dodaje kako je dio priloga prikupljen i na tradicionalnom koncertu koji je održan u povodu Božića, a bio je posvećen pokojnoj pjevačici Župe, Andrei Miholić.
Iz povijesti Župe izdvojimo kako je po križevačkom vladici Slavomiru Miklovšu 2007. godine za potrebe vjernika grkokatolika u Jastrebarskom i okolici osnovan pastoralni centar koji je kroz nekoliko godina prerastao u župu. Godine 2011. podignuta je crkva u neobizantskom stilu kao spomen hram povodom 400. obljetnice uspostave Marčanske unije, a posvećena je po vladici Nikoli Kekiću, 19. svibnja 2012. godine.

Prilikom posvete u oltar crkve ugrađene su moći blaženog Alojzija Stepinca, a od 2014. godine u hramu se nalazi i posebni relikvijar s moćima sv. Simeona Bogoprimca (sv. Šimuna) pred kojim se okupljaju mnogobrojni vjernici moleći za zdravlje svojih obitelji i bračni parovi koji dolaze sv. Šimunu na blagoslov i zagovor za svoje potomstvo.

P.A.