Folklorne smotre održane u Jastrebarskom

Naš su grad proteklog vikenda prepravile narodne nošnje sudionika Regionalnih smotri folklora

Nakon više od dvije godine ograničenog djelovanja , članice Zajednice kulturno umjetničkih udruga Grada Jastrebarskog ponovno su stale pred svijetla pozornice i pokazale ono u čemu su najbolje – pjesmi, plesu i muziciranju.


Tako je u nedjelju, 5. lipnja u prijepodnevnim satima održana Regionalna smotra dječjeg folklora na kojoj su nastupila tri društva, KUD Bratinečko srce iz iz Bratine, KUD Sveta Jana i KUD Magdalena iz Donje Kupčine. Stručna komisija odlučila je da će jaskanski kraj na Županijskoj smotri koja će se održati u Samoboru predstavljati dječja skupina KUD-a Sveta Jana pod vodstvom Jasnice Vojvodić. Mali Svetojanci izveli su dječje igre i pjesme iz Međimurja.

U poslijepodnevnim satima održana je Regionalna smotra izvornog i koreografiranog folklora na kojoj je nastupilo šest kulturno umjetničkih društava. U kategoriji izvornog folklora nastupila su četiri društva, i to Glazbeno-folklorna sekcija Udruge umirovljenika Jastrebarsko, KUD Lipa Slavetić, KUD Magdalena Donja Kupčina i KUD Desinec.

Prosudbena komisija najbolje je ocijenila nastup KUD-a Lipa iz Slavetića koje će nas predstavljati na Županijskoj smotri izvornog folklora u Sv. Ivanu Zelini.

U kategoriji koreografiranog folklora nastupila su samo dva društva, KUD Sveta Jana i KUD Bratinečko srce. Izvedbom pjesama i plesova Like na Županijsku smotru koja će se pak održati u Buševcu plasirali su se plesači i pjevači KUD-a Sveta Jana.

I.K.