Emotivni transfer Milana Stunje

U Gradskoj galeriji jaskanskog muzeja sinoć je uz brojne posjetitelje otvorena izložba Milana Stunje, pod nazivom Emotivni transfer

Stunja je već afirmirani slikar jaskanskog kraja s 15 samostalnih izložaba i preko 300 skupnih, a sudionik je i brojnih kolonija u zemlji i inozemstvu. Jaskanci ga dobro poznaju jer je u našem gradu izlagao nekoliko puta. U Gradskom muzeju Jastrebarsko ovo mu je druga izložba, ovoga puta s temom krajolika našeg prigorskog predjela kojeg je Milan Stunja stvarao nekoliko posljednjih godina.

– Umjetnikova opčaranost prirodom i njenim ljepotama traje od samih početaka njegova stvaralačkog rada. U tim se motivima možda i ponajbolje sagledava umjetnikov put i promjene u izričaju, budući da u slikanje stvarnih i nestvarnih krajolika, kako i sam priznaje, unosi najviše od svoga bića i kroz desetljeća sazrijeva u osobnom i likovnom smislu, rekla je prilikom otvaranja izložbe kustosica jaskanskog muzeja Jelena Škrabe.

Stunja se slikanjem počeo baviti 1979., a 1986 učlanjuje se u Likovno društvo Bundek u Zagrebu. Od tada je intenzivno radio uz akademskog slikara Željka Uremovića, a u likovnoj školi “Rokov perivoj” završio je tri semestra tečaja slikanja kod profesorice Vjere Lalin.

Sinoćnju izložbu u Gradskom muzeju simbolično su otvorila dvojica umjetnika, Branimir Požgajec (Drugi način), vokalist, flautist i pjesnik koji je biranim riječima govorio o slikarstvu Milana Stunje, i slikar, ali također i glazbenik Zlatko Tušek koji je zajedno sa Stunjom sudjelovao na brojnim humanitarnim likovnom kolonijama. Ova dvojica starih zagrebačkih rokera stvorila je sjajnu atmosferu kod publike koja je zajedno s njima i zapjevala, a nakon službenog djela i družila se na prigodnom domjenku.
Pokrovitelji izložbe su Zagrebačka županija i Grad Jastrebarsko.

I.K.