Edukacija za obrtnike i poduzetnike o uvođenju eura

 

Edukacija na temu “Prelazak na EURO i Zakon o zaštiti potrošača” održana je 22. kolovoza u organizaciji Udruženja obrtnika Jastrebarsko i tvrtke Retail DNA, koju su provele Anita Jurjević Tanja Jurković

U Glazbenoj školi Jastrebarsko okupio se velik broj obrtnika i poduzetnika koji su prisustvovali s namjerom informiranja u svrhu što bolje pripreme za nadolazeće razdoblje prilagodbe prijelaza na novu valutu – EURO.
U uvodnom dijelu sudionicima se obratio predsjednik Udruženja Stipe Bučar, koji je izrazio zadovoljstvo iskazanim interesom za ovom temom te naglasio da proces uvođenja nove valute zahtjeva prilagodbe i promjene za sve poslovne subjekte i kako je cilj ove radionice educirati sve prisutne o promjenama koje nastupaju i koje je potrebno poduzeti kako bi se na vrijeme pripremili.

U prvom dijelu edukacije predstavljeni su važni datumi i vremenski tijek u procesu prilagodbe. Razdoblje tranzicije, odnosno razdoblje prelaska na novu valutu podijeljen je na tri ključna razdoblja, a to su razdoblje pripreme, razdoblje dvojnog optjecaja i razdoblje nakon dvojnog optjecaja, a sudionicima su predstavljene važne informacije u prilagodbi računovodstvenog i financijskog upravljanja, prilagodba informacijskih sustava, upravljanje gotovim novcem te informiranje i priprema djelatnika.
Prezentiran je etički kodeks kao mjera stvaranja sigurnog okruženja za potrošače te dvojno iskazivanje cijena kao mjera za sprječavanje neopravdanog povećanja i neispravnog preračunavanja cijena, kako bi se smanjila zabrinutost potrošača o mogućnosti povećanja cijena.

U drugom dijelu radionice predstavljene su i nove promjene koje je donio novi Zakon o zaštiti potrošača, dolazi obveza dvojnog prikazivanja cijena, što kreće početkom rujna 2022. i sudionici su upoznati s pravilima po pitanju prikazivanja popusta i ostalim novostima važnim za njihovo poslovanje.

Udruženje obrtnika Jastrebarsko nastaviti će provoditi aktivnosti s organiziranjem edukacija, predavanja, seminara, radionica i sl. te informirati članstvo o svim novostima koje se odnosi na njihovo poslovanje, te ovim putem pozivamo sve obrtnike, ukoliko to već nisu učinili, dostave svoje podatke kako bi mogli biti obavještavani o novostima vezanim za poslovanje obrta, kao i terminima odvijanja edukacija i sastanaka, te drugim pogodnostima koje kao članovi mogu ostvariti.

Monika Čunko