Sve manifestacije koje organiziramo tijekom cijele godine čine sliku Jaske kakvu želim predstaviti – grada prepunog događanja i kreativnih ljudi koji gleda naprijed, ali čuva svoju tradiciju i posebnosti, rekla nam je u razgovoru Petra Masnec, nova direktorica Turističke zajednice
Slijedom zakonskih odredbi i provedenog natječaja, u Jastrebarskom je rješenjem Ministarstva turizma i sporta od 22. kolovoza na mandat od četiri godine imenovana direktorica Turističke zajednice, Petra Masnec, koja je i do sada vodila turistički ured.
Petra Masnec rođena je 7. siječnja 1997. godine u Zagrebu, završila je jaskansku Opću gimnaziju, potom preddiplomski studij Ekonomije turističkog menadžmenta, a uskoro bi trebala diplomirati kao stručna specijalistica računovodstva i financija. Posljednje četiri godine vodi ured jaskanske Turističke zajednice u kojem je i ranije volontirala pa je s njegovim radom dobro upoznata. Popričali smo s njom o aktualnostima.
Nakon dvije godine obilježene pandemijom korona virusa, čini se da turizam napokon ponovno “diše punim plućima”. Taj se trend reflektirao i na naš grad, pa bilježimo pozitivne rezultate.
-Od samog početka ove godine Jastrebarsko bilježi odlične turističke rezultate. Ostvareno je više od 21.000 noćenja te više od 15.000 dolazaka. Najveći broj turističkih kretanja ostvarilo je domaće stanovništvo, a među strancima prednjače Nijemci. Iznimno veseli što taj trend prate i konkretni pomaci, osobito u vidu otvaranja novih smještajnih objekata. U osam mjeseci otvorilo se čak 10 novih smještajnih objekata, sa 47 novih ležaja, a taj rezultat bi se inače ostvario tek u nekoliko godina. Time privatni investitori značajno doprinose promociji Jastrebarskog kao sve privlačnije destinacije kontinentalnog turizma.
Jako nam je važno privući i posjetitelje iz Zagreba koji rado posjećuju naš grad i upoznaju sadržaje, a tu imamo veliku potporu Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice Grada Zagreba.
Važan razlog za posjetiti Jastrebarsko, ako ne i najvažniji, svakako je Plešivica sa svojom vinskom cestom. I tu pratimo stalne iskorake. Koliko je to važno za razvoj turizma u našem gradu?
-Eno – gastro turizam naša je glavna prednost kojom privlačimo velik broj stranaca, ali i domaćih posjetitelja. Vinari su svojim radom i trudom visoko podigli ljestvicu i mogu bez pretjerivanja reći kako je naša vinska cesta među najboljima u Hrvatskoj, s tendencijom da postane najbolja. Svakako je tome doprinijelo otvaranje restorana obitelji Korak, što je dalo dodanu vrijednost Plešivici. Samo u ovoj godini ostvarili smo neke povijesne uspjehe, vinarija Tomac donijela je prvi ekološki certifikat za proizvodnju vina i pjenušaca u naš grad, a početkom lipnja vinarija Šoškić osvojila je najveću vinsku nagradu koju je Plešivica ikada dobila, platinastog Decantera. Kurtaljev pjenušac proglašen je krajem prošle godine najboljim u Hrvatskoj, a sigurni smo kako će se ovaj niz samo nastaviti. Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica grada u tome vinarima nastoje biti podrška i pratiti njihove vizije.
I Dani vina koji su održani u lipnju ostvarili su veliku posjećenost. Čini se da su Jaskanci željni ovakvog načina zabave, kako im se sviđa novi koncept?
-U Jaski se događa puno toga, a Dani vina svakako su naša najprepoznatljivija manifestacija koja je ove godine ponovno okupila velik broj posjetitelja nakon dvogodišnje stanke. Novi koncept koji smo ponudili, na otvorenom, u perivoju dvorca Erdödy uzrokovan je situacijom koju je promijenila pandemija koronavirusa i trendom da se sve više manifestacija seli na otvoreno, ali i željom da što bolje predstavimo naša vina i vinare u čemu smo, vjerujemo i uspjeli. Zajedno s njima razradit ćemo koncept i za sljedeću godinu jer nam je prije svega želja dodatno pojačati edukacije i prezentacije, na čemu je i ove godine bio velik naglasak, uz neizostavan zabavni program. No, Dane vina u stopu prati još jedna važna manifestacija, a to je Festival pjenušaca i jagoda, a tu su i druga događanja poput Festivala Život i smijeh, Jaska Art Festivala, zatim Ljeto i Advent u Jaski, ali i iznimno posjećene turističko – sportske manifestacije u kojima prednjači Žumberak trail, a zatim i INA Delta Rally, Jaskanski polumaraton te popularni Bubbles run. Sve ovo čini sliku Jaske kakvu želim predstaviti – grada prepunog događanja i kreativnih ljudi koji gleda naprijed, ali čuva svoju tradiciju i posebnosti.
Zasigurno važan turistički trenutak bit će i otvaranje dvorca Erdödy za javnost i posjetitelje. Što će Jastrebarsko dobiti obnovom dvorca?
-Dvorac Erdödy zaokružit će jaskansku turističku priču i dati neizmjeran potencijal. Tako će posjetitelji dobiti centralno mjesto za posjet našem gradu, a nakon razgledavanja samog grada, moći će krenuti u istraživanje Plešivice i okolice i vidjeti sve što Jaska nudi. Sam dvorac bit će zanimljiv zbog kulturnih i turističkih sadržaja, a nudit će i gastronomsku ponudu što našem gradu nedostaje. No, i na tom se planu naziru pomaci, što je iznimno važno za daljnji razvoj turizma. Osim obnove dvorca, istaknula bih obnovu još jednog turistički važnog objekta, a to je objekt nekadašnje Zadruge na Plešivici u sklopu projekta Plešivičko vinogorje koji je u visokoj fazi pripreme. Dolazak posjetitelja i turista olakšat će i nova željeznička infrastruktura, a tim će projektom Jaska dobiti i moderan novi kolodvor.
Spomenuli smo puno toga, koja je Vaša vizija razvoja turizma u Jastrebarskom?
-Razvijati Jasku kao grad poznat po autentičnom društvenom, sportskom i kulturnom životu, no uz inovativan pristup u komunikaciji i korištenjem novih tehnologija. Svom poslu posvećena sam uz puno ljubavi i predanosti. Želja mi je unijeti kreativna i drugačija rješenja koja prate nove tehnologije, ali su i održiva, poštujući prirodu i ono što nam daje. Iako je moj moto manje je više, višegodišnji rad iznjedrio je nove aktivnosti i proizvode, a sljedeći cilj je motivirati ljude da budu pokretači turizma i razvoja. Ako imate strast i predanost onome što radite, veća je vjerojatnost da ćete biti uspješni, a u konačnici i na kraju dana sretniji. Ja tako završavam svaki svoj radni dan, sretno!
P.A.