DVD Jastrebarsko dobilo novo navalno vozilo!

U perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom, u četvrtak 6. svibnja javnosti je prezentirano novo vatrogasno navalno vozilo koje je DVD-u Jastrebarsko dodijeljeno u sklopu projekta “Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH”.


„Radi se o navalnom vozilu koje je opremljeno potrebnom opremom za gašenje požara i spašavanje pri tehničkim intervencijama. Sama činjenica da smo našim ne tako „starim“ vozilom, a koje je 2005. godine nabavljeno sredstvima Grada Jastrebarskog i koje sada dajemo na raspolaganje Vatrogasnoj zajednici, odradili čak 690 intervencija pri čemu smo, vjerujem, uspjeli spasiti živote i brojnu imovinu naših sugrađana, potvrđuje da smo ovo zaista i zaslužili te je ujedno i dokaz da se svaka kuna uložena u vatrogastvo višestruko vraća“, rekao je zapovjednik DVD-a Jastrebarsko, Goran Batušić te nastavio: „Ovo vozilo pokreće i druge pozitivne stvari koje se događaju u našem gradu. U tijeku je proces nabave još 4 većih vatrogasnih vozila i 4 kombi vozila, a što financira Grad Jastrebarsko i što će drastično podignuti operativnu spremnost i drugih vatrogasnih postrojbi sa područja našega grada. Mi, iz tog programa očekujemo vozilo za rad na visini te se, ovim putem, iskreno zahvaljujem Gradu na toj investiciji. Također, prije nekoliko dana prezentirano je idejno rješenje Centra za upravljanje rizicima koji bi se kroz nekoliko godina trebao izgraditi na ulasku u naš grad, financirano europskim novcem ukupne vrijednosti oko 9,5 milijuna kuna. U sklopu tog centra biti će smještena i moderna vatrogasna postrojba DVD-a Jastrebarsko u skladu sa izazovima i potrebama današnjeg vremena“.


„Naš grad bogatiji je za još jedno navalno vozilo, a DVD Jastrebarsko, kao središnja postrojba, zalaganjem i požrtvovnošću svojih članova svrstala se u sam vrh vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske. Volonteri, ali slobodno mogu reći u svom poslu profesionalci, svi vatrogasci jaskanskog kraja su heroji te ponos grada i svih nas. Ulaganje u vatrogastvo, svojim angažmanom svakodnevno opravdavaju. Čestitam im na tome i veselim se što ćemo kupnjom novih vozila, ali i izgradnjom Centra za upravljanje rizicima jaskanski vatrogasci dobiti opremu i dom kakve i zaslužuju“, poručio je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.


Podsjetimo, uz oko milijun kuna koje Grad godišnje uloži za redovan rad i nabavu opreme s ciljem razvoja ove humanitarne djelatnosti, u Proračunu Grada Jastrebarskog dodatno će se osigurati sredstva potrebna za otplatu kredita Vatrogasnoj zajednici Grada Jastrebarskog za nadogradnju vatrogasnog voznog parka, odnosno nabavu 8 vatrogasnih vozila. Tako se ove godine, a vodeći se prijedlogom Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog koja je, uzimajući u obzir specifikacije i raspoloživost postojećih 36 vatrogasnih vozila kojima upravljaju jaskanska društva po operativnim područjima grada, krenulo s programom nabavke vozila za rad na visini za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko, navalnog vatrogasnog vozila za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Plešivica, auto cisterne za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Desinec te šumskog vatrogasnog vozila za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Jana. Uz to biti će kupljena i četiri kombi vozila za potrebe: DVD-a Cvetković, DVD-a Gornja Reka, DVD-a Volavje i DVD-a Belčići. Spomenimo i to da se osim redovnih ulaganja, Grad Jastrebarsko je u proteklih nekoliko godina iz Proračuna izdvojio značajna sredstva za legalizaciju vatrogasnih domova, dok je u Proračunu Grada Jastrebarskog za 2021. godinu osiguran i iznos od 650 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju višenamjenskog Centra za upravljanje rizicima. U vatrogasnu zajednicu Grada udružena su 23 dobrovoljna vatrogasna društva te 2 Dobrovoljna vatrogasna društva u gospodarstvu. Prema broju dobrovoljnih vatrogasnih društava VZG Jastrebarsko u samom je vrhu na području Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije jer broji više od 1900 članova od kojih su više od njih 300 operativni vatrogasci i više od 400 djeca i mladež. Sve vatrogasne postrojbe sa područja Grada Jastrebarskog aktivne su i svakodnevno na raspolaganju svojim sugrađanima, a svojim humanitarnim djelovanjem jaskanske vatrogaskinje i vatrogasci ističu se kao istinski heroji naše zajednice.

Novo navalno vozilo za DVD Jastrebarsko nabavljeno je EU sredstvima kroz projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“, u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2021. kojeg vodi Ministarstvo unutarnjih poslova sa partnerom na ovom projektu Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. Vozilo vrijednosti 2,75 milijuna kuna blagoslovili su župnik župe sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom, Filip Marić i župnik grkokatoličke župe Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom, otac Marjan Jeftimov.


“Svi građani Jaske danas mogu biti i sretni i ponosni. Sretni zbog toga što smo dobili novo vozilo kojim smo podignuli operativnu spremnost našeg društva i sigurnost naših sugrađana, jer upravo tim vozilom spremni smo odrađivati i najkompliciranije zadatke. Ponosni možemo biti što je naš rad u proteklih nekoliko godina valoriziran na najbolji mogući način, a to su: novo kombi vozilo, dron sa običnom i termalnom kamerom i sada najnovije navalno vatrogasno vozilo!” poručio je za kraj predsjednik DVD-a Jastrebarsko, Mirko Fabijanić.
GJ