Dvadeseti rođendan Etno udruge Svata Jana

Među brojnim svetojasnkim udrugama jedna od najaktivnijih je Etno udruga Sveta Jana, koja je  u nedjelju 21. kolovoza proslavila dvadeset godina uspješnog rada i djelovanja

Sveta Jana doista ima brojne udruge, od vatrogasnih do kulturno-umjetničkih društava,  nogometnog kluba, a jedna od veoma aktivnih je i Etno udruga Sveta Jana, čiji su se članovi i njihovi gosti okupili 21. kolovoza u društvenom domu u Gorici Svetojanskoj da bi obilježili dvadeseti rođendan udruge.

Predsjednica Etno udruge agilna Jasnica Vojvodić, podsjetila je na  dane kada je grupa entuzijasta i ljubitelja tradicije svetojanskog kraja u Vinskoj kleti Jana osnovala Etno udrugu. Prvi projekt bila im je etno zbirka u područnoj školi koja je danas upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i broji 485 vrijednih eksponata i zasigurno je jedan od najljepših u središnjoj Hrvatskoj. Slijedi potom izdavanje tri broja Ljetopisa, a zatim i monografija o svetojanskoj narodnoj nošnji. Veliki projekt udruge bio je obnova tri mlina te gradnja mlinarove iže i komore. Održali su brojne radionice šlinganja i našivavanja, snimili su preko deset svetojanskih običaja kako bi prenijeli na mlađe dio kulturne baštine ovoga kraja.

– Kruna svih ovih dvadeset godina je 30 tisuća posjetitelja koji su razgledali etno zbirku i etno kutak u Dragi Svetojanskoj. Veoma smo ponosni na to, a i važno je za Svetu Janu ali i za naš grad Jasku, rekla je Jasnica Vojvodić i dodala kako je jedan od posjetitelja napisao:”Entuzijasti koji održavaju prostore starina živima zapravo su pioniri budućnosti. Iz prošlosti možemo naučiti kako biti bolji ljudi i sačuvati majku zemlju i njene blagodati budućim naraštajima.” Tko će to bolje od članova Etno udruge, zaključila je Jasnica Vojvodić.


Na svemu što su učinili u proteklih dvadesetak godina čestitala im je Nadica Žužak,  izaslanica jaskanskog gradonačelnika Zvonimira Novosela, i uručila im posebnu Zahvalnicu Grada.

Za ovu priliku članovi udruge snimili su i 20 minutni film, a cijelu svečanost svojim su nastupom uveličali članovi KUD-a Sveta Jana.

I.K.